Aeroportul Brașov. Exclusă din proiect, Primăria Brașov vrea să investească în finalizarea construcției. Ar trebui lăsată de Consiliul Județean?

Last Updated on februarie 11, 2018 Primăria nu se mulțumește că a fost exclusă din proiectul Aeroportului și așteaptă decizia Comisiei Europene. În această situație mai sunt Primăria Ghimbav, Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.
Asta după ce Consiliul Județean Brașov a anunțat că va face singur Aeroportul deoarece Comisia Europeană ar considera implicarea Primăriei Brașov ca un ajutor de stat.

Potrivit RTT Brașov, Consiliul Județean s-a grăbit, însă, să anunţe că este pregătit să termine de unul singur aeroportul, decizie contestată de partenerii în asociere. Primăria Braşov anunţa zilele trecute, prin purtătorul său de cuvânt, că se consideră eliminată din parteneriatul pe care îl avea cu Consiliul Judeţean, după ce aleşii judeţului au aprobat studiul în baza căruia forul judeţean a decis să acceseze un împrumut şi să construiască de unul singur Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

Aeroportul Brașov. Exclusă din proiect, Primăria Brașov vrea să investească în finalizarea construcției. Ar trebui lăsată de Consiliul Județean? 1

„A fost o decizie a Consiliului Judeţean, care a ales, cel puţin în acest moment, să ducă acest proiect singuri. Vom vedea, dacă pe parcursul realizării lui vor avea nevoie de ajutor, atunci municipalitatea se poate implica. Trebuie să nu uităm că în acest moment există şi o Hotărâre de Consiliu Judeţean şi una de Consiliu Local privind acest parteneriat pentru realizarea aeroportului. În momentul în care Consiliul Judeţean va revoca acea hotărâre, şi municipalitatea va fi nevoită să o revoce”, explica miercuri Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Nu la fel a înţeles situaţia conducerea CJ Covasna, care îşi reînnoia marţi intenţia de a participa la efortul financiar de construire a Aeroportului cu nu mai puţin de 3 milioane de euro, sumă pe care ar fi dispusă să o plătească şi Primăria Sfântu Gheorghe.

„Cu Braşovul avem o idee bună şi vrem să o finalizăm, indiferent dacă Guvernul de la Bucureşti ne susţine sau nu ne susţine, asta este! Finalizarea aeroportului de la Ghimbav, care este proiectul Judeţului Braşov, dar noi ne-am angajat – Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe – să ajutăm acest proiect cu 3 plus 3, adică 6 milioane de euro”, preciza Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna.

CJ vrea să afle de la Bruxelles dacă se poate implica Braşovul

Ca să afle dacă entităţile administrative asociate în proiectul aeroportului pot să contribuie la efortul financiar pentru finalizarea investiţiei, CJ Braşov vrea să întrebe Comisia Europeană.

„În acest moment am luat decizia de a începe procedurile de achiziţie pentru a finaliza ultima etapă, însemnând proiectul final al aeroportului. Noi am început această procedură de achiziţie, în acelaşi timp facem o notificare la Comisia Europeană să vedem dacă se pot implica Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Covasna, Primăria Sfântu Gheorghe”, a menţionat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

Aeroportul Brașov. Exclusă din proiect, Primăria Brașov vrea să investească în finalizarea construcției. Ar trebui lăsată de Consiliul Județean? 2

Parlamentarul USR de Braşov, Tudor Benga, se îndoieşte că forul judeţean are resursele de a duce la capăt o investiţie de amploarea aeroportului.

„În comunitate, cert este că avem resursele pentru acoperirea costurilor aşa cum apare în SF doar dacă sunt puşi la comun şi de către Primărie, Consiliul Judeţean Covasna, Primărie Sf. Gheorghe, aşa cum pe cifrele din spate, Consiliul Judeţean nu părea să aibă resursele să ducă proiectul până la capăt”, consideră Tudor Benga, deputat USR.

Aeroportul Brașov. Exclusă din proiect, Primăria Brașov vrea să investească în finalizarea construcției. Ar trebui lăsată de Consiliul Județean? 3

Primăria Braşov îşi declară, totuşi, disponibilitatea de a sprijni în continuare CJ în finalizarea investiţiei, în cazul în care Comunitatea Europeană va aproba participarea la efortul financiar şi a altor entităţi în afara forului judeţean braşovean.

Previous Story

Video Brașov: Centrul Istoric unde acoperișurile caselor stau să cadă, țigle, cărămizi sau bucăți de tencuială. Filmare aeriană

Next Story

Brașov: Măsuri de securitate pentru școli. Curtea şcolii va fi în direct la Poliţie şi Jandarmerie