Last Updated on iunie 30, 2017 Membrii Asociației Noul Spital Brașov ( ANSB) nu renunță și continuă lupta pentru construirea unui spital modern la Brașov.
Pe Facebook, Noul Spital Brasov a scris: „Iată unde si cum ne dorim acest Nou Spital, un Medical Smart City la care vor avea acces toți pacienții in primul rând din sistemul CNAS și nu numai. Un spital care poate fi realizat real printr-o finanțare PPP (Parteneriat Public Privat). Spitalul poate fi realizat in 3 ani. Partenerul public va înapoia de exemplu in 28 de ani banii investiți de acesta. După acest timp devine bun public. Estimarea investiției necesare este de aproximativ 350 milioane euro. Investitorul privat va avea motivația financiară completată prin veniturile din managementul facilităților.
Este dorita implicarea BERD pentru credibilitatea proiectului, acesta finanțând parțial și bineînțeles având drept in selectarea partenerului privat. Va propunem vizionarea exemplelor și consultarea postărilor noastre trecute pentru a înțelege conceptul modern de spital cu 1600 paturi care sa includă și zone de excelenta. Propunem un spital de stat pe o suprafața de aproape 20 hectare. Spitalul Judetean poate deveni spital de recuperare. Spitalul trebuie sa fie și Universitar. Studenții mediciniști trebuie sa fie prezenți in acest spațiu.
Locația in acest moment este subiectul unui proiect de lege depus de curând in Parlament, semnat de toți parlamentarii de Brasov.
Acest proiect depinde de fiecare dintre brasoveni. De aceea am început aceasta dezbatere publica. Toți brașovenii trebuie sa conștientizeze caracterul de urgentă al proiectului Noul Spital Brasov!
Modernizarea Spitalului Judetean actual nu este o soluție!
Este un spital construit cu aproape 50 de ani in urma care nu mai satisface necesitățile actuale.
Proiectul din păcate are și critici care ni cu greu nu înțeleg pericolul in care se afla societatea noastră din aceasta zona dacă in câțiva ani nu avem Noul Spital Brasov!
ANSB a încercat sa atragă persoane cu putere in cultura, sport, politica și economia locală, naționala și chiar internațională. Indiferent de funcțiile vremelnice suntem oameni și avem nevoie de Noul Spital Brasov!
Spitalul este susținut inclusiv de directori de spital din Brasov care se confrunta zilnic cu problemele lipsei acestuia. “Nu putem cârpi la nesfârșit sistemele”, ne-a transmis parintele Necula.
Colegul nostru ANSB, Tiba Adrian a participat iarna și vara la maratoane cu tricoul ANSB promovând acțiunea noastră. Lucrand chiar in secția de urgente in spitalul Judetean, Adrian Tiba, de 25 de ani la fata locului, a văzut nevoia pentru un nou spital.
Stefan Lihaciu, un proaspăt membru ANSB, dorește ca Brașovul sa nu fie cunoscut doar ca cel mai frumos oraș din țara dar și orașul cu cel mai bun spital.
Toți managerii de spitale publice, Ordinul Asistenților Medicali, Colegii cu profil medical, Camera se Comerț și Industrie și alte asociații locale au fost invitate la aceasta dezbatere dar probabil încă avem de așteptat cu privire la maturitatea acțiunilor civice deoarece nu am reușit sa ne întâlnim azi 100 de persoane doritoare sa influențeze viitorul sănătății brasovene in primul rând.
Dr Camelia Samota, reprezentanta a unui spital privat, a declarat clar ca niciodată un spital privat nu va putea acoperi ceea ce poate un nou spital de anvergura, de stat.
Problema esențială, din punctul de vedere al dl Ing. Tiberiu Roth, este clarificarea a ce se așteaptă din partea aderenților la ANSB? Deoarece se știe ca presiunea publica nu este o soluție in România.
Tiberiu repune in discuție implicarea civică financiară.
Adunarea de fonduri de la mic la mare poate crea dovada de participare civică!
Totuși, Tiberiu spune ca miezul problemei nu sunt investitorii, aceștia se găsesc, problema este de a se face propuneri clare cu privire la întreținerea, funcționarea și managementul spitalului presupus realizat astfel încât sa rămână o instituție de sănătate real finanțata, an de an, cu potențial clar pentru îndeplinirea funcției de spital de stat.
Cineva trebuie sa înțeleagă cheia cheilor sistemului de sănătate: un sistem de asigurari de sănătate eficient!
Tiberiu încheie prin temerea ca fără clarificarea celor de mai sus nu se va putea păstra funcțional un nou spital.
Dr. Camelia Samota a punctat totuși, ca partenerul privat poate păstra funcțional acest nou spital prin funcția de Facility Management și bineînțeles ca, in cei 28 de ani pana la recuperarea investiției, partenerul privat va urma sa dețină managementul spitalului.
Sorin Dencescu a accentuat realizarea ANSB in ceea ce privește semnarea documentului aferent proiectului de lege pentru teren de către toți parlamentarii din Brasov.
Spune Sorin, Noul Spitalul nu mai este un moft, chiar dacă se va realiza doar peste mai mulți ani, merita lupta pe toate căile pentru realizarea proiectului.
Domnul Senator Allen Coliban, susținător al acestui proiect monitorizează proiectul pentru legea care va asigura întregirea terenului necesar noului spital. A menționat ca undeva la final de septembrie se va vota aceasta lege in senat.
Cum a menționat și Dr. Grigorescu Dan, Președinte ANSB, inspirația pentru Noul Spital au fost spitale de stat din orașe înfrățite cu Brașovul. 20 de hectare sunt justificat necesare având in vedere necesarul de multe corpuri de clădiri si sptii complementare celor medicale.
“Ce vrea Europa de la noi nu se poate realiza in spitalele noastre actuale.” a notat bine un alt participant la discutii.
O lta mentiune buna din randul participantilor la dezbaterea publica a fost ca “ONG-urile celei mai mari părți ale pacienturii spitalelor (copii și pensionari) ar trebui sa participe activ la acțiunile ANSB”.
De menționat ca, deși toată presa a fost anunțată cu privire la dezbaterea publica, presa a fost aproape inexistenta!
Consilierul Erwin Albu din Codlea a criticat faptul ca adresarea la întâlnire a fost mai mult orientata spre brasoveni. Erwin considera ca trebuie pus accent pe valoarea spitalului pentru toate vecinătățile brasovene. Erwin pune punctul pe i pentru siguranța pe care o va putea aduce un nou spital atât pentru societatea locală cât și pentru turiștii care reprezintă un număr mare de persoane aici.
Sorin Dencescu a reiterat ideea dl Erwin de a mediatiza acțiunea ANSB și in afara orașului Brasov, de ce nu Codlea, Covasna și multe alte locuri. ANSB nu este entitate politica, nu are orgolii, dorește doar sa ducă proiectul la realizare și la fel ca pe un copil, când va creste mare, sa-l lase sa se dezvolte. Cât despre politica, încercam sa-i creditam cu gânduri bune.
Opinia publica, cetățeanul trebuie surescitat pentru a vedea necesitatea implicării in realizarea acestui proiect, nevoia de a fi parte in procesul devenirii, a mai menționat o participanta la întâlnire.
Dezbaterea publica ANSB a început la ora 18:30 și a durat pana in acest moment, 21:10.
Chiar dacă azi am fost putini… povestim și la alții.
Probabil câștigarea unui grup parlamentar care sa aibă o parte din suflet la Brasov poate fi determinant pentru finalizarea primului mare proiect al Brașovului.
Va mulțumim pentru atenția acordată și va provocam sa va alăturați la acest proiect care trebuie sa devină realitate.
Reportaj consemnat de Horatziu I Cenusa, Secretar General ANSB”