Tractorul, reinventat la Braşov de un fost angajat al uzinei!?

Last Updated on aprilie 13, 2017 Un fost angajat al Tractorului Brasov vrea să reînceapă construcția tractorului românesc. A luat legătura și cu ministerul Agriculturii anul trecut dar noul guvern încă nu a dat un răspuns la cererea de finanțare.

„Aici era un du-te vino continuu, un furnicar, se lucra în trei schimburi”, spune un fost angajat al uzinei, Vasile Pescaru în timp ce scurtează intrarea în fosta turnătorie a fabricii: o portă ruginită cu o cabină de pază rămasă fără geamuri și uși. A mai supraviețuit agățat pe gard un semn de circulație pe care scrie : „punct control”, dar lucurile par scăpate de mult timp de sub orice control, informează jurnalul.ro.

Tractorul, reinventat la Braşov de un fost angajat al uzinei!? 1

Își amintește că aici ieșea pe poarta fabricii un tractor la fiecare 9 minute iar producția de buldo-escavatoare încerca să țină și ea ritmul cu cererile din exterior dar mai ales de pe piața internă. „Țin minte când intram pe Poarta 2 a fabricii și stătea scris: «Record absolut! S-au fabricat luna aceasta 365 de buldozere». Cu acest timp de buldozere s-a construit toată România inclusiv Transfăgărășanul și Canalul Dunăre-Marea Neagră”.

Fie că a stat în Asia sau în Europa, toată lumea ridica în slăvi mașinile fabricate sub Tâmpa. „Ne spuneau că nu pot trăi fără tractorul românesc. Nu cred că este vreo țară în lume unde să nu fi ajuns tractorul nostru”. Documentele de arhivă arată că uzina făcea exporturi în țări precum Statele Unite ale Americii, India, Iran, Rusia, Congo, Zambia, Brazilia sau China.

Tractorul, reinventat la Braşov de un fost angajat al uzinei!? 2

O parte din aventura chinezească a trăit-o la fața locului și Vasile Pescaru. Se întâmpla la scurt timp după moartea liderului comunist Mao Zedong iar chinezii doreau să construiască la ei în țară o fabrică de tractoare. „Au fost invitați la o expoziție toți fabricanții de utilaje agricole și industriale din lumea capitalistă iar din lagărul comunist fusese chemată doar România.

Ne-au pregătit un teren și ne-au pus pe toți producătorii să arătăm ce pot face mașinile noastre. România a câștigat! Țin minte că cei din SUA au ieșit din competiție după ce la demonstrația de arătura cu plugul reversibil nu a fost capabil să mai iasă cu roata din brazdă”, susține Pescaru. Zice că după demonstrația exemplară de atunci, România a fot desemnată de China să construiască în acea regiune o fabrică de tractoare după modelul și standardele celor de la Brașov.

A fost ambiționat mai ales după ce a aflat că Slovenia are fabrica ei de tractoare. „Până și slovenii care sunt 2 milioane cu toții fabrică de toate, și la noi nu se poate face nimic”. Așa că s-a apucat de treabă: a pus mâna pe creion și împreună cu un prieten a proiectat un nou model. Motorul a găsit să îl producă pentru început la o firmă din Croația iar restul componentelor ar putea să le facă la el în fabrică. Numai că pentru asta ar avea nevoie de un susținător financiar care să creadă în visul lui.

Tractorul, reinventat la Braşov de un fost angajat al uzinei!? 3

„Institutul Național de Mașini Agricole mi-a făcut o ofertă de colaborare pentru a produce împreună câteva modele de tractoare, de 20, 30 și 40 de cai putere. În februarie trebuia să semnăm contractul, dar între timp s-a schimbat Guvernul și se așteaptă un răspuns pentru finanțare. Ei aveau la dispoziție 1.800.000 de lei, dar mai era nevoie de fonduri. Să știți că nu este o muncă ușoară. Ar fi păcat să nu ducem proiectul la bun sfârșit pentru că mai suntem puțini care știm să facem tractoare în țara asta. Eu, de exemplu, am fost reprezentantul Uzinei Tractorul în afara țării, am fost cel care a făcut probele în China”, a declarat Vasile Pescaru citat de agrointel.ro.

Advertisements
Previous Story

Brașov: Airbus Helicopters face angajări pentru producția elicopterului H215

Next Story

(Video) RAT Brașov prezintă un autobuz ELECTRIC. Vezi cum arată: