Gata cu Aeroportul Brașov? Nu mai sunt bani, Consiliul Județean va plăti amenzi de 1,5 milioane de euro LUNAR!

Last Updated on ianuarie 25, 2017 Consiliul Județean își făcea probleme că nu găsește bani pentru finalizarea lucrărilor la Aeroportul Brașov. Nu mai este cazul, nu va avea bani deoarece din iunie 2017 va plăti amenzi de 1,5 milioane de euro lunar pentru că nu a închis gropile de gunoi din 3 localități:  Rîşnov, Făgăraş şi Rupea.

Problema este foarte serioasă, Clujul, de exemplu, își „exportă” gunoiul în județele vecine deoarece a trebuit să o închidă pe cea locală iar una modernă nu a reușit să-și facă.

Gata cu Aeroportul Brașov? Nu mai sunt bani, Consiliul Județean va plăti amenzi de 1,5 milioane de euro LUNAR! 1

La ultima întîlnire pe această temă, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale, nimeni din conducerea Consiliului Judeţean Braşov nu a participat, la Bucureşti fiind prezenţi doar primarii şi reprezentanţi ai celor trei localităţi braşovene vizate de amenda uriaşă care „paşte“ judeţul, informează monitorulexpres.ro.

Pentru a încerca măcar o rezolvare a acestei situaţii, înainte ca ea să se transforme într-o gaură neagră pentru bugetul Consiliului Judeţean şi al localităţilor vizate, primarul municipiului Făgăraş a cerut CJ să verifice dacă, la nivelul judeţului, poate fi constituită o singură asociaţie de dezvoltare intercomunitară (ADI) sau două care să aplice pe un proiect european în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile necesare închiderii depozitelor neconforme de deşeuri.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, spune că este la curent cu această problemă de mediu şi cu riscurile pe care şi le asumă judeţul dacă pînă în luna iunie nu o va rezolva. Veştea a declarat însă că „este o problemă pe care am moştenit-o în mandatul acesta“ şi că de ea s-a ocupat, pînă la plecarea în Parlament, Izabella Ambrus, din poziţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

„Au fost nenumărate întîlniri la Ministerul Mediului, la care a participat inclusiv Roxana Mînzatu (fost consilier judeţean, actual deputat al PSD, n.red). Am avut şedinţe aici. Este un lucru pe care îl moştenim şi noi, iar acum nu este nici o axă de finanţare pentru a putea accesa banii europeni necesari implementării proiectelor în ceea ce priveşte managementul deşeurilor.

Totodată, încă nu a fost finalizat planul naţional de gestionare a deşeurilor, iar faptul că trebuie să aşteptăm elaborarea acestui document, pentru a-l pregăti apoi pe cel de la nivel judeţean, l-aţi spus şi dumneavoastră.

V-am întrebat dacă putem să o luăm înaintea celui naţional şi aţi spus că nu“, le-a transmis preşedintele CJ parlamentarilor PSD şi primarului independent de la Făgăraş, care au „atacat“ această problemă.

Conducerea Consiliului Judeţean arată cu degetul şi spre unii primari din Ţara Făgăraşului cînd motivează întîrzierea la care s-a ajuns în rezolvarea acestei probleme.

De altfel, fostul vicepreşedinte al CJ, Izabella Ambrus, care a avut în atribuţii şi problematica de mediu, spune că edilii din localităţi direct interesate de închiderea gropilor neconforme sau din localităţi cu probleme în gestionarea deşeurilor au lipsit de la întîlnirile la care au fost invitaţi la CJ.

Advertisements
Previous Story

Brașov: Apartamentele vechi mai scumpe ca cele noi. Vezi cu cât și de ce:

Next Story

Brașov: Părinţi și copii aglomerează Dispensarul TBC. Au mai fost identificaţi şi 6 copii contacţi care făceau meditaţii cu profesoara