SALVEAZĂ Brașovul ! Să nu râdă lumea de noi că am distrus 6,000 de documente vechi !

Last Updated on februarie 2, 2016 Brașovul înseamnă mai mult decât peisaje frumoase și străzi curate. E timpul să ne aruncăm o privire și asupra istoriei orașului. Din păcate, avem o istorie bogată dar nu avem grijă de loc de ea. Avem muzeul de Istorie din Piața Sfatului, un bun exemplu de muzeu ceaușist, cu vitrine încremenite în care exponatele sunte expuse și etichetate ca acum 30 de ani. Au o mulțime de comori dar nu știu să le expună. Sau poate nu le mai au și așa știu să înlăture orice urmă.
Brașovul îl mai are și pe preotul Vasile Oltean, un adevărat tezaur viu. El are grijă, cum poate, de 6.000 de documente și cărți vechi. Academia Română are doar 3.000. Acestea sunt păstrate  în fosta casă a poetului iluminist al Ardealului Ioan Barac, care îi poartă şi azi numele, și care datează din sec al XI-lea.
În ciuda eforturilor de a le păstra cu sfinţenie, cele 15 camere ale clădirii au cedat vremii şi capriciilor naturii.

„Casa nu a fost reparată niciodată. Ţiglele sunt sparte şi tavanele au cedat. Din această cauză suntem nevoiţi ca atunci când plouă, să mutăm documentele dintr-o parte în alta. Avem o responsabilitate a păstrării documentelor. Avem o temperatură constantă aici şi alte condiţii de patrimoniu, dar ne luptăm cu natura”, a explicat marţi, prof. pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Şcoală Românească, pentru rttbrasov.ro.

veeddeed brbrbrbbrbrbrbr brbrbrbrbrzCBCNCNCNCN

Şi braşovenii pot contribui la reabilitarea clădirii

Preotul Vasile Oltean a făcut demersuri pentru a restaura acest spaţiu şi a primit suma de 200.000 de lei de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Din păcate, banii au ajuns doar pentru întocmirea actelor şi pentru plata celor zece specialişti angajaţi să se ocupe de formele şi actele oficiale.

Pentru că e vorba de o clădire de patrimoniu, a fost nevoie de un expert în arhitectură şi de unul în clădiri monumente istorice. Numai devizul ar fi costat 120.000 de lei, spune preotul Oltean. Acum este nevoit să apeleze la ajutorul braşovenilor.

[ads2]

„Este o situaţie penibilă pentru mine deoarece nu am fost niciodată în această situaţie, deşi am avut mai mereu probleme că ni s-a tăiat lumina sau gazul pentru neplata facturilor. Nu am avut bani, dat fiind faptul că muzeul se întreţine doar din taxa de intare a vizitatorilor”, a adăugat astăzi, prof. pr. Vasile Oltean.

Deşi suma de care ar mai fi nevoie este una uriaşă – 718.000 de euro- directorul Muzeului Prima Şcoală Românească spune că orice contribuţie este binevenită pentru a începe pe rând reabilitarea camerelor. Doritorii pot dona la sediul muzeului din Şchei sau în contul

RO 34 BRDE080SV05848350800, deschis pe numele Fundaţiei „Prima Şcoală Românească”.

Știm că Brașovul are proiecte importante, Aeroportul și Autostrada, dar măcar aceste cărți să le salvăm și să arătăm generașiilor viitoare că am făcut și noi ceva pentru orașul nostru.

Previous Story

FELICITĂRI ! Schiorii Coronei Brașov, de zece ori pe podium. Vezi aici lista câștigătorilor:

Next Story

Brasov: Profesorul Nicolae Souca este NEVINOVAT. Comisia de Disciplină nu aplică nicio sancțiune