Last Updated on ianuarie 19, 2016 Parlamentarii PSD s-au lăudat că au reușit să facă și să voteze legea prin care Consiliul Județean primește un teren pentru construcția Aeroportului. Doar că legea este greșită iar Consiliul Județean nu poate fi proprietar. Și cum modificarea legii se poate face doar prin Ordonanță de Urgență sau prin votul Parlamentului iar vom sta și ne vom uita la alții cum zboară.
După promulgarea de către preşedintele României a legii prin care Consiliul Judeţean putea intra din nou în proprietatea terenului aeroportului, autorităţile judeţene au avut termen de 30 de zile pentru a semna procesul verbal de predare-primire a terenului.
Reprezentanţii CJ s-au întâlnit cu şefii de la Institutul Cartofului şi cu cei de la Cadastru şi, în prezenţa prefectului judeţului, au vrut să parafeze documentele. Au avut parte însă de o surpriză: numerele cadastrale din anexa legii nu erau aceleaşi.
„Iniţial, pe vechea lege se făcuse proces verbal, dar după această lege, a expirat şi nu s-a făcut proces verbal de predare-primire. Juriştii spun că de drept a intrat în posesia institutului, însă conducerea institutului afirmă că nu înţelege ce este stare de drept, şi că ei constată starea de fapt. Am sesizat cu ajutorul colegilor de la Cadastru că sunt nişte disparităţi la acele numere topografice”, a explicat astăzi, liberalul Claudiu Coman, vicepreşedintele CJ.
Conducerea Institutului Cartofului nu vor să semneze procesul verbal
Cel mai probabil, anexa a fost preluată mecanic din vechea lege, fără ca nimeni să mai verifice la Cartea Funciară cine sunt proprietarii de drept ai terenului. Protocolul de transmitere a terenului de la Consiliul Judeţean la Institutul Cartofului ar trebui să parcurgă mai mulţi paşi, informează rttbrasov.ro.
Primul presupune radierea forului judeţean din cartea funciară, după care terenul va trebui transmis Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorge Ionescu-Şişeşti”, cea sub tutela căreia se află Institutul Cartofului. Ulterior, terenul va ajunge înapoi în patrimoniul CJ, care ar urma să fie intabulat.
[ads2]
„Este o chestiune absolut hilară, pentru că noi suntem proprietari pe vechea lege iar noua lege ne spune să nu mai fim proprietari, să dăm terenul înapoi şi să-l luăm iarăşi. La ora actuală nu putem să-l dăm pentru că cei de la Institutul Cartofului spun că trebuia să-l dăm înapoi mai demult, şi atunci nu pot să semneze procesul de predare-primire. Trebuie să găsim o soluţie legală prin aceşt hăţiş legislativ”, a adăugat miercuri, liberalul Claudiu Coman.
Reprezentanţii forului judeţean caută în prezent soluţii, pentru ca legea să nu se întoarcă în Parlament. O rezolvare ar putea fi ca legea să fie amendată printr-o Hotărâre de Guvern.