Brasov: Primarul George Scripcaru luat la rost de 14 actori de la Teatrul „Sica Alexandrescu”

Last Updated on august 24, 2015 Concursul organizat de Primăria Brașov pentru ocuparea postului de manager al Teatrului „Sică Alexandrescu” a generat un scandal între angajații instituției și primarul George Scripcaru.

32 de angajaţi ai Teatrului „Sică Alexandrescu” Braşov (14 actori şi 18 salariaţi din personalul tehnic şi administrativ) au trimis, luni, o scrisoare deschisă primarului George Scripcaru şi şi Consiliului Local al Primăriei prin care cer explicaţii în ceea ce priveşte organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al instituţiei, ei considerînd că procedurile nu sînt îndeplinite legal.

Angajaţii spun că sînt „uimiţi şi indignaţi de o serie de evenimente ce pot să pericliteze major şi pe termen lung activitatea Teatrului «Sică Alexandrescu», imaginea sa, dar şi imaginea Primăriei Braşov“, informează Monitorul Expres.

Mai exact, angajaţii spun că în data de 6 mai s-a anunţat organizarea concursului pentru ocuparea postului de manager la Teatrul „Sică Alexandrescu“, Braşov, precum şi pentru alte trei instituţii de cultură din Braşov (Opera Braşov, Filarmonica Braşov, Teatrul „Arlechino”), iar în timpul procedurilor, concursul a fost suspendat fără nicio explicaţie din partea autorităţilor.

„Ne întrebăm şi vă întrebăm ce a stat în spatele acestei anulări trecute discret sub tăcere? (Sîntem siguri că şi presa este interesată de răspunsul la această întrebare). După această suspendare ciudată (doar cu cîteva zile înainte de depunerea dosarelor de concurs), un nou concurs a fost anunţat, în data de 9 iulie, procedurile fiind acum în desfăşurare.

Considerăm binevenită organizarea concursului de ocupare a funcţiilor de manager al instituţiilor de cultură, avînd în vedere faptul că, foarte mulţi ani (nefiresc şi ilegal de mulţi), unele dintre aceste instituţii au avut directori interimari, iar unii dintre ei nici macăr nu erau de specialitate! “, se arată în scrisoarea deschisă adresată primarului.

Angajaţii spun că tot ce îşi doresc este ca acest concurs să fie organizat conform legii,deoarece ei consideră că în cazul Teatrului „Sică Alexandrescu”, nu se întîmplă.

Conform legislaţiei în vigoare (respectiv art. 37 alineatul (2) din OUG 189/2008, cu modificările şi completările aduse prin Legea 269/2009), înaintea organizării unui concurs de management, autoritatea, respectiv Primăria Municipiului Braşov, are obligaţia evaluării finale a managementului, „cu cel puţin 150 de zile calendaristice înainte de expirarea contractului” managerului în funcţie, potrivit sursei citate.

Angajaţii spun că la teatrul braşovean acest lucru nu s-a întîmpla.

„Ne întrebăm şi vă întrebăm de ce nu a fost respectată legea? (Nu vrem să ne răspundem la această întrebare dînd crezare zvonurilor care circulă de mult prin oraş cum că Primăria doreşte să pună la conducerea instituţiei o anume persoană).

Mai departe, art. 43^1 din OUG 189/2008, prevede că: „(1)În cazul în care rezultatul evaluării finale, prevăzute la art. 37 alin. (2), este mai mare sau egal cu 9, managerul are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerinţele caietului de obiective întocmit de autoritate. (3)Proiectul de management depus în condiţiile alin. (1) constituie baza încheierii unui nou contract de management”, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, angajaţii mai precizează că , de curînd, la două teatre din ţară, a fost suspendat concursul pentru ocuparea postului de manager din acelaşi motiv: lipsa evaluării managerului în funcţie.

O altă neregulă în ceea ce priveşte procedura de desfăşurare a acestui concurs, sesizată de angajaţii teatrului, care le întăreşte suspiciunea unei ilegalităţi voite este aceea că în Anunţul de concurs sînt solicitate la litera „c) studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul fundamental – ştiinţe umaniste sau arte”. Dar OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, prevede la art. 3, lit. „c) condiţii de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul de activitate al instituţiei”.

„Ceea ce înseamnă că, la concursul organizat de către Primăria Braşov, pot participa persoane care nu sînt de specialitate (aşa cum impune legea), ceea ce poate crea suspiciuni referitoare la imparţialitatea organizatorilor concursului“, susţin angajaţii.

Ei mai spun, în încheierea scrisorii, că prin acest demers nu sînt împotriva unei persoane anume şi nici nu susţin o persoană anume care să ocupe postul de manager al Teatrului „Sică Alexandrescu”, dar că susţin „cu tărie un principiu: acela al respectării legii“, ceea ce aşteaptă şi de la primarul George Scripcaru.

Teatrul „Sică Alexandrescu“ este condus din 2002 de regizorul Claudiu Goga. El a absolvit în 1999 UATC Bucureşti, secţia Regie teatru, clasa prof. univ. Valeriu Moisescu. De asemenea, din 2002 pînă în prezent a fost şi Director al Festivalul de Dramaturgie Contemporană Braşov. Din 2007, Goga este profesor asociat la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.

Primarul George Scripcaru nu a putut fi contactat pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Advertisements
Previous Story

Brasovul cauta in continuare voluntari pentru titlul de Capitala Culturala

Next Story

Brasov: SOC in administratie! 50 de fosti si actuali consilieri locali urmeaza sa fie citati la DNA. Vom avea alegeri anticipate?