Last Updated on iunie 25, 2015 Grădina Zoologică din Braşov a intrat încă de acum trei ani sub directa monitorizare a Asociaţiei Europene a Grădinii Zoologice şi Acvariilor (EAZA) pentru a deveni membră a acesteia.
Este practic prima vizită a mentorului de la EAZA, Nick Lindsay, după finalizarea lucrărilor de modernizare a parcului zoologic din noua.
„Pentru a deveni membri EAZA este necesară o perioadă de candidatură de cinci ani, în care mentorul de la EAZA face vizite periodice pentru a vedea dacă sunt respectate recomandările pe care le-a făcut şi pentru a ne da noi sugestii. Până acum, rapoartele au fost favorabile”, a precizat Alin Pînzaru, directorul Zoo Braşov.
De asemenea, Nick Lindsay s-a întâlnit şi cu primarul Braşovului George Scripcaru, apreciind eforturile depuse de către municipalitate şi de către conducerea Zoo pentru modernizarea grădinii şi transformarea acesteia într-o atracţie pentru turişti. Deocamdată, nici o grădină zoo din România nu este acreditată EAZA, iar Braşovul are procedurile cel mai avansate în acest sens, în curs de acreditare fiind şi grădina din Târgu-Mureş.
Spaţiul total al grădinii a crescut de la patru la aproape zece hectare de teren, după finalizarea modernizării, ceea ce a adus, în primul rând, un confort sporit pentru animale, dar şi o diversificare a obiectivelor de vizitat, anunta bzb.ro. Grădina este acum organizată după toate normele europene în domeniu atât din punctul de vedere al siguranţei, cât şi al condiţiilor pentru animale, iar amenajările au fost făcute cu sprijinul şi sub îndrumarea EAZA.
Lucrările de modernizare a Zoo au costat 32.037.618,82 lei cu TVA, 70% din bani venind de la Ministerul Mediului şi au demarat în 2010, fiind finalizate abia în toamna anului trecut, din cauza faptului că finanţarea a fost alocată cu întârziere.
Va avea Braşovul primul urs panda din România?
Principalul avantaj după intrarea grădinii zoologice din Braşov în EAZA este că se vor putea face schimburile de animale cu alte parcuri zoologice din Europa.
În prezent, Zoo Braşov găzduieşte aproximativ 60 de specii şi peste 200 de exemplare. De asemenea, reprezentantul Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice va face câteva recomandări cu privire la achiziţia de păsări exotice, dar şi de noi reptile, în corpul special amenajat în acest sens.
„Domnul Lindsay ne-a promis că ne va susţine şi în vederea îmbogăţirii colecţie de animale. EAZA are comisii speciale în funcţie de speciile de animale, şi în ceea ce priveşte repartizarea lor se ţine cont de condiţiile de relief şi de mediu sau dacă se pot adapta climei.
De exemplu, la Braşov, una dintre speciile care nu ar avea probleme de adaptare este ursul panda roşu, care trăieşte în Tibet. De asemenea, mai avem şi cinci spaţii libere în spaţiul destinat păsărilor răpitoare şi sperăm să primim noi specii cât mai curând”, a explicat directorul Zoo.