Last Updated on mai 29, 2015 Consilierii locali braşoveni au revocat ieri hotărârea adoptată la începutul anului trecut, prin care municipalitatea îşi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea Cetăţuii Braşovului.
Această decizie, a anunţat ieri primarul George Scripcaru, „a fost luată întrucât Primăria va revendica acest obiectiv. Am cercetat documentele juridice, patrimoniale şi financiare, ajungând până în anii 1800.
După ce am pus informaţiile cap la cap, ne-am consultat cu juriştii noştri şi cu avocaţii parteneri şi am decis să facem un demers în instanţă, pentru a revendica acest imobil ca fiind un bun al municipiului Braşov.
Din punct de vedere juridic este un demers justificat şi avem toate argumentele pentru a obţine câştig de cauză. Am depus, deja, acţiunea în instanţă, am primit comunicarea că dosarul este în lucru, urmând ca în scurt timp să aflăm şi care este primul termen de judecată”.
Sursa citată de mytex.ro a argumentat că, în fapt, „Cetăţuia este un monument istoric şi trebuie să aibă un regim special. Ar trebui să fie preluat de noi cu valoare zero pentru că, din datele pe care le avem, municipiul Braşov a contribuit de-a lungul anilor la acest imobil şi nu ar fi corect ca noi să plătim o sumă considerabilă pentru el.
Cred că actualii proprietari ar trebui să fie cointeresaţi să-l cedeze sau să-l doneze, pentru ca monumentul să intre într-un program de reabilitare, iar apoi să fie inclus într-un circuit de utilizare din punct de vedere al tradiţiei, al culturii şi al istoriei.
Sunt şi unele semne de întrebare legate de ordinul ministrului Culturii de la acea vreme, prin care obiectivul a ajuns în proprietatea Aro Palace la începutul anilor ’90”.
Aproape doi ani de negocieri sterile
Negocierile între Primăria Braşov şi SIF Transilvania (de care aparţine Aro Palace) privind preluarea Cetăţuii au început în vara anului 2013, când a fost avansată şi prima sumă pentru care actualul proprietar era dispus să renunţe la monumentul istoric, respectiv 5,2 milioane de euro, cerere considerată atunci exagerată de către primarul Braşovului, George Scripcaru.
Ulterior, în ianuarie 2014, proprietarul Complexului Cetăţuia s-a arătat dispus să vândă obiectivul pentru 3,8 milioane de euro, apoi pretenţiile au fost reduse la 3,3 milioane de euro.