De Rusalii, Junii Brasovului ies la joc. Hora Junilor este singura hora din România care se joaca pe partea stanga

Last Updated on mai 29, 2015 Duminică, de Rusalii, dacă vremea e frumoasă, Junii Bătrîni organizează pentru Junii Tineri tradiţionalul ,,Joc strămoşesc“ din Varişte.

Braşoveni din toate colţurile oraşului sau chiar din străinătate vin să vadă cum încing Junii hora strămoşească. Unii li se alătură în joc, încercînd să înveţe paşii. Muzicanţii cîntă cu poftă melodii cum nu se mai aud în altă parte.

De dimineaţă, tinerii îmbracaţi simplu ,,civil, cu bluze albe, dansează hora tradiţională în Piaţa Prindului.

aaa

Abia după accea îmbracă costumele tradiţionale din Schei, şi se strîng din nou la horă în Varişte. Aici începe adevăratul spectacol, anunta Monitorul Expres.

În jurul troiţei din Varişte, Junii îşi etalează nu numai priceperea la dans, ci şi costumele vechi, aceleaşi din vremea străbunicilor.

De „jocul strămoşesc“, cei necăsătoriţi scot fetele la joc. Fiecare băiat şi-a ales din timp fata pe care are în gînd s-o joace. Pe vremuri, scoaterea la joc a fetei era un prim semn că un tîmar şi-a ales viitoarea soţie şi că urmează nunta.

Pregătirile pentru jocul din Varişte încep de sîmbătă. Fetele au făcut curăţenie, au pregătit costumele, băieţii au pus steagurile şi au adus bradul din Poiana Braşov. Bradul trebuie să fie împodobit cu steguleţe colorate şi panglici, cu tricolorul şi steagul Junilor Tineri. Băieţii poartă în piept cocarde, cu panglici tricolore şi bănuţ de metal cu simbolul grupului. Muzicanţii sînt aleşi cu grijă, de obicei aceeaşi de ani buni, ca să ştie jocurile. Se joacă Hora Junilor, Braşoveanca, Sîrba şi Breaza.

Hora Junilor este singura horă din România care se joacă pe partea stîngă. Nu seamănă cu nicio altă horă. Melodia e mai lentă, dar e foarte grea şi puţini ştiu s-o interpreteze.

Previous Story

Primaria Brasov doreste sa preia Cetatuia gratis de la Aro Palas. „Ar trebui sa fie preluata de noi cu valoare zero pentru ca Brasovul a contribuit de-a lungul anilor la acest imobil si nu ar fi corect ca noi sa platim o suma considerabila”

Next Story

Brasov: Un hotelier din Poiana cauta 55 de angjati