Brasov: Airbus Helicopters a inceput constructia fabricii de elicoptere de la Ghimbav

Last Updated on mai 18, 2015

Airbus Helicopters a inceput constructia fabricii de asamblare Super Puma MK 1 la Ghimbav, o investiție de 40 de milioane de euro.  Fabrica va fi construita pe un teren al IAR Ghimbav, companie care va fi principalul furnizor al noii fabrici.

Fabrica ar urma sa fie construita pe un teren de 27.000 de metri patrati pus la dispozitie de compania IAR Ghimbav. Primul elicopter civil va fi fabricat in 2017, un an mai tarziu urmand cele militare.

Proiectul prevede ca in 2017 sa iasa de pe linia de fabricatie primul elicopter civil de tip C1e, urmata in 2018 de iesirea de pe linia de fabricatie a primului elicopter de tip militar, plus forma alungita a acestuia.

Proiectul mai prevede ca in anii 2015 si 2016 sa fie vandute elicoptere Super Puma MK1 produse pe linia de fabricatie Airbus Helicopters, in perioada 2017 – 2018 sa fie vandute elicoptere produse atat de Airbus Helicopters, cat si pe linia dezvoltata in Romania, iar din 2019 sa fie vandute doar elicoptere de acest tip produse in Romania.

Pentru IAR Ghimbav deschiderea liniei de fabricatie a Airbus Helicopters la Brasov va reprezenta posibilitatea unei colaborari importante.

Printre acestea se numara “fabricarea din prima zi a unor componente de structura (circa 2.000 de ore de manopera pe elicopter), cu conditia ca IAR sa isi execute, cu costuri proprii, pregatirea de fabricatie aferenta componentelor respective, fabricarea in termen mediu a fuselajului acestui tip de elicopter, cu conditia obtinerii de catre Airbus Helicopters a acordului TAI Turcia (aceasta detine in prezent drepturile exclusive de a fabrica fuselajul si alte cateva subansamble”, conform hotnews.ro.

De asemenea, IAR ar putea produce si cablajele electrice, cu conditia reducerii cu cel putin 10% a costurilor nerecurente comparativ cu Labinal Maroc, furnizorul actual al gigantului.

Previous Story

Accident Brasov: O femeie insarcinata a fost grav accidentata pe o trecere de pietoni din Cristian. Copilul a fost nascut prin cezariana

Next Story

Cainii fara stapan din Brasov vor ajunge in Germania