Traditionalul cartof braşovean este pe cale de disparitie

Last Updated on aprilie 27, 2015

Subminat de importurile masive tolerate sau încurajate de stat, preţul cartofului scade an de an, ceea ce îi determină pe mulţi fermieri să renunţe la această cultură.

De mai bine de 25 de ani ne-am obişnuit ca agricultura să fie unul dintre principalele domenii de activitate pe care guvernele României, indiferent de coloratura politică, să le „sprijine” şi să le declare priorităţi. Asta la nivelul declaraţiilor şi în campaniile electorale, pentru că în realitate dezastrul agricultorilor români este mai mult decât evident. Toţi muncesc 24/24 şi chiar în cazul în care obţin producţii bune şi foarte bune, efortul este aproape nul, pentru că marfa nu are preţ din cauza importurilor masive tolerate sau încurajate de autorităţile statului.

Cheltuială de peste 10.000 de lei/ha

În judeţul Braşov, cel mai bun exemplu al prăbuşirii agriculturii este cel al culturii cartofului. Astfel, dacă în anul 1990 în judeţ erau cultivate cu cartofi 12.295 de hectare, anul trecut suprafaţa a fost de numai 10.300 de hectare. Din fericire pentru statistică, producţiile au crescut din 1990 şi până în 2014, de la o medie de 17,8 tone/ha la 28 tone/ha, însă în buzunarul fermierului rezultatul nu a fost atât de spectaculos. De ce?

„An de an, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut, pentru că din punct de vedere economic, cultura nu rentează. Din 1990 şi până în 1996 suprafaţa a rămas oarecum constantă, însă din 1997 şi până în 2003 a fost cel mai mare declin, iar tendinţa continuă. Cheltuielile sunt foarte mari pe hectar, pe piaţă intră cantităţi importante de marfă din străinătate şi preţurile scad. În acest an cred că nu vom mai avea peste 10.000 de hectare cu cartofi. Probabil că suprafaţa va scădea până la 9.000 de hectare”. Aceasta este explicaţia unui specialist din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Braşov, care ştie cu exactitate cât se cheltuie în fiecare pentru cultivarea unui hectar cu cartofi.

Cheltuiala începe în toamnă odată cu efectuarea arăturii, lucrare care costă între 400 şi 450 de lei/ha. În primăvară, fiecare hectar trebuie discuit şi grăpat de două ori şi fiindcă operaţiunile se taxează cu cel puţin 200 de lei/ha, rezultă încă 400 de lei de plată. (sursa: monitorulexpres.ro)

Urmează asigurarea îngrăşămintelor chimice, produse pentru care se plătesc circa 200 de lei/100 kg, iar cum pentru fiecare hectar sunt necesare 300 de kg de îngrăşăminte, fermierul este obligat să scoată din buzunare încă 600 de lei. La această sumă se adaugă fertilizarea mecanică realizată cu un utilaj, pentru care se cheltuie 80-100 de lei/ha. Urmează asigurarea seminţelor. Preţurile cartofilor de sămânţă sunt însă mult mai mari decât ale cartofilor de consum: 2 lei/kg de cartof.

Previous Story

Mall-ul Coresi Brasov: PROBLEME la zona de restaurante si la cinema. Firmele suspectate de nereguli risca SUSPENDAREA activitatii

Next Story

Brasov: Angajari la Parcul cu Dinozauri din Rasnov