Brasov: Pasaj suspendat pe cabluri intre cartierul Astra si Ocolitoare. Ca in San Francisco

Last Updated on februarie 5, 2015

Legătura dintre capătul străzii Crinului şi Ocolitoarea municipiului Braşov, prin zona cimitirului de la Micşunica, va fi făcută, pe viitor, printr-un pasaj peste calea ferată.

Pentru această investiţie, Primăria municipiului Braşov a ales o soluţie folosită în premieră în judeţ şi în această parte a ţării, urmînd să construiască pentru trecerea peste calea ferată un pasaj cu hobane, cu o înălţime de 60 de metri.

Astfel de construcţii mai există în ţară la Feteşti, la Agigea sau la Cornu. Cel mai cunoscut pasaj de acest gen este însă cel de la Bucureşti – Basarab.

Un drum de 1,7 km între Braşov Business Park şi Ocolitoare

Deocamdată, infrastructura rutieră din zona Micşunica se află în faza proiectului tehnic, document care trebuie să fie gata pînă la 28 februarie. Conform studiului de fezabilitate care a fost deja realizat, investiţia presupune, pe de-o parte, realizarea unui drum de 1,7 kilometri, care va face legătura între capătul străzii Crinului şi Ocolitoarea municipiului Braşov (tronsonul I), şi pasajul de trecere peste calea ferată, cu o lungime de 710 metri, anunta monitorulexpres.ro
Drumul în sine va avea patru benzi, trotuare pietonale de 1,5 metri pe fiecare parte şi sistem de iluminat median. De la un capăt la celălalt vor exista şapte sensuri giratorii – în dreptul policlinicii Astra, înainte de Braşov Business Park, sub pasajul de trecere peste calea ferată, alte trei în cîmp şi unul la intersecţia cu Ocolitoarea, în zona gropii de gunoi. Primul sens giratoriu de la coborîrea de pe pasaj va asigura accesul spre cimitirele de la Micşunica.

Pasajul hobanat va atinge înălţimea maximă de 60 de metri

Pentru pasajul de trecere peste calea ferată se va folosi o soluţie inovativă, în premieră pentru Braşov. Este vorba despre un pasaj hobanat, asemenea celui de la Basarab (Bucureşti), de exemplu. Aceasta este o soluţie modernă, care presupune construcţia pasajului pe cabluri şi hobane, renunţîndu-se astfel la ridicarea pasajului pe grinzile clasice prefabricate.

„Este o soluţie modernă, mai durabilă şi mai uşor de întreţinut, la care se apelează, de obicei, cînd este vorba despre poduri şi pasaje cu deschideri mari“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Braşov, Liliana Horga.

Pasajul va ajunge la o înălţime maximă de 60 de metri, de la cota zero la vîrf. În zona de trecere peste calea ferată, înălţimea de la pămînt la pasajul propriu-zis va fi de 10,8 metri, aşa cum impun standardele europene, avînd în vedere că este vorba despre un culoar pan-european.

Investiţie estimată la 84 de milioane de lei

Acest proiect ar rezolva, printre altele, legătura dintre cartierul Astra şi Ocolitoarea municipiului Braşov (tronsonul I), dar şi accesul facil spre cimitirul de la Micşunica.

„Această investiţie în infrastructura rutieră, care va face legătura între cartierul Astra şi Ocolitoare şi va aduce o dezvoltarea a zonei, conform documentelor urbanistice, era necesară. Am gîndit acest proiect sub forma unui pasaj hobanat pentru că este cea mai bună soluţie tehnică, avînd în vedere deschiderile mari pentru traversarea căii ferate. În acest fel vom asigura şi legătura cu cele două cimitire din zonă“, a declarat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.

La o primă estimare, drumul cu tot cu pasajul hobanat ar costa 82 de milioane de lei fără TVA. „Ne propunem să finanţăm această investiţie din fonduri europene, pe alocarea bugetară 2014-2020, avînd în vedere că vorbim despre un proiect integrat, care va aduce dezvoltare regională“, a mai spus primarul. Construcţia pasajului şi a drumului aferent ar urma să se facă în doi ani şi jumătate, la o primă estimare a proiectanţilor.

Ce sînt hobanele

• Hobanele sînt elemente flexibile, teoretic rectilinii, care susţin suplimentar suprastructura faţă de reazemele fixe de pe pile şi culei, permiţînd realizarea unor lungimi ale deschiderilor de pasaj, superioare în raport cu cele ale structurilor clasice, obişnuite. Hobanele transmit o parte din încărcări către piloni, reducînd încărcările pe celelalte elemente ale infrastructurilor (culei şi eventual pile).

În acelaşi timp, redistribuie încărcarea suprastructurii pe lungimea acesteia, diminuîndu-i substanţial solicitările.

Avantajul primordial al structurilor hobanate îl constituie reducerea drastică a înălţimii de construcţie a suprastructurii şi a secţiunilor acesteia, cu toate beneficiile care decurg din acest mod de alcătuire.

De regulă, hobanele sînt alcătuite din fascicule de sîrme sau toroane, care se prind la capete de tablier şi, respectiv, de pilon, prin intermediul ancorajelor.

Previous Story

Brasov: Canionul „7 Scari“, deschis doar pentru grupuri

Next Story

Brasov: Ursii de la Zarnesti au atras peste 21.000 de turisti anul trecut