Amintiri din Brasov: Strada Republicii pe la 1900

Last Updated on decembrie 5, 2014

Stiai ca … Mihaly Cserei, (1668—1756), istoric şi om politic, a redactat la Braşov o lucrare de filozofie istorică intitulată Compendium theolo-gicum et politicum, precum şi opera sa de căpetenie Historia, în care re­latează momente din istoria Transilvaniei dintre anii 1661 —1712?

S-a născut la Racu — Ciuc jud. Harghita, dintr-o familie de secui originari din Aita Mare.

La vîrsta de 22 de ani a participat la lupta de la Zărneşti (1690), în care forţele muntene unite cu ale pretendentului Thokoly au repurtat o vic­torie strălucită.

Mai tîrziu pribegeşte prin Ţara Românească, cunoscînd şi trăind evenimente pe care le menţionează în cronica sa.

Intorcîndu-se în Transilvania, devine secretarul unchiului său Apor Istvăn, dregătorul finanţelor şi vămilor ardelene. In timpul răs­coalei   curuţilor,    se   retrage   cu   familia   în   Braşov,   unde   rămîne mai mulţi ani.

După înăbuşirea acestei mişcări, ia parte activă la viaţa politică, fiind numit jude regal în scaunul secuiesc Ciuc (1707—1710), apoi funcţionar superior gubernial. Deoarece autori­tăţile hasburgice i-au pricinuit multe neplăceri, din 1721 s-a retras pe moşia sa din Aita Mare, dedicîndu-se familiei şi scrisului.

A purtat co­respondenţă cu reprezentanţi de. frunte ai culturii maghiare ca Bod Peter şi Apor Peter.

Pe lîngă jurnale şi note mai scurte, Cs. a redactat la Braşov o lucrare de filozofie istorică intitulată Compendium theolo-gicum et politicum, precum şi opera sa de căpetenie Historia, în care re­latează momente din istoria Transilvaniei dintre anii 1661 —1712. Deşi scrisă într-un spirit conservator, cronica  este una din lucrările de seamă ale istoriografiei maghiare.

El a fost adeptul unei Transilvanii independente, declarîndu-se împotriva unirii acestei provincii cu Austria sau Ungaria. Cronica sa a fost editată de Kazinczi Găbor în serialul Oj Nemzeti Kdnyvtâr, Pesta, 1852.

200_001

Previous Story

Brasov: Astazi se inaugureaza parcul cu avioane pentru copii

Next Story

Brasovul devine „Oras din poveste“. Sambata de la ora 17 se aprind luminile de Craciun in Piata Sfatului