Last Updated on octombrie 4, 2014
O veste bună pentru pacienţii braşoveni şi nu numai, suferind de insuficienţă renală sub dializă sau aflaţi în pre-dializă. Spitalul Sf. Constantin din Braşov, deschis în martie 2010 şi care a primit în 2013 titlul de cel mai curat spital din Europa, mai marchează o premieră pentru medicina românească: prima unitate sanitară privată din România care devine centru de transplant.
Conducerea spitalului a primit ieri de la Ministerul Sănătăţii documentul care atestă că a fost acreditat drept centru de transplant de organe, ţesuturi şi celule. Acreditarea, acordată prin ordinul de ministru nr. 1.124/30 septembrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial din 2 octombrie, este valabilă pe o perioadă de cinci ani, dar poate fi oricând anulată, dacă inspecţiile făcute de Agenţia Naţională de Transplant şi de Ministerul Sănătăţii dovedesc că nu sunt respectate condiţiile legale de funcţionare. (sursa: Transilvania Expres)
Anticipând consfinţirea stării de fapt, şeful secţiei de Chirurgie a Spitalului Sf. Constantin din Braşov, dr. Bogdan Moldovan, a anunţat din august deschiderea oficială a listei de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de transplant renal, iar Centrul de Transplant Renal are şi un nume, „Gilles Mentha”, numele unui eminent chirurg elveţian, specializat în transplant renal, pe care şi chirurgul-şef de la Sf. Constantin l-a avut ca mentor, la Spitalul Universitar din Geneva.