Brasov: Turistii pot vedea cum se tiparea prin secolul al XIX-lea

Last Updated on mai 21, 2014

Reprezentanţii Muzeului „Casa Mureşenilor” vor să re­­­constituie o tipografie funcţională din secolul al XIX- lea, ce va rămâne apoi în instituţia de cultură pentru a putea fi admirată de vizitatori. Documentarea pentru realizarea ipografiei se va face la muzeul Gutenberg din Germania. 

tipografie-bv


Proiectul de reconstituire a unei tipografii istorice intitulat „De la Gutenberg la Mureşianu” este implementat de reprezentanţii Muzeului „Casa Mureşenilor” cu finanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a Consiliului Judeţean Braşov. 


„Proiectul își propune reconstituirea unei tipografii funcționale care a existat în secolul al XIX-lea în clădirea în care astăzi activează Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov. Vor fi desemnați doi specialiști care vor face documentarea istorică. Într-o primă etapă a documentării se vor face două study visits la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești din Târgoviște și la Gutenberg Museum Mainz, Germania. Studiul istoric realizat de specialiști va fi folosit în vederea reconstituirii instrumentarului tipografic. (sursa: brasovultau.ro)

Se vor face replici ale zețăriei, ale rotativei tipografice și a unei matrițe tipografice. Acestea vor fi integrate într-un concept expozițional care va întregi expoziția permanentă a muzeului. Vor fi instruiți 6 angajați ai muzeului – facilitatori, care vor face demonstrații vizitatorilor și anume tipărirea unei foi de ziar.” a declarat Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor” Brașov. 
Specialiştii Muzeului „Casa Mureşenilor” spun că vizitatorii vor putea admira tipografia istorică din toamnă.

Previous Story

Bate FC Brasov la Medias?

Next Story

Turisti texani rataciti in Bucegi