Turisti texani rataciti in Bucegi

Last Updated on mai 21, 2014

Munţii Bucegi sunt vestiţi chiar şi în Texas, SUA. Pentru că a aflat despre frumuseţea peisajelor de aici, o familie de americani din Houston a traversat Oceanul Atlantic şi Europa, doar ca să admire stâncile, prăpăstiile, vârfurile şi tot ce oferă Bucegii celor care pornesc la drumeţii montane aici.
Numai că, necunoscând munţii şi pierzând marcajele de pe poteca pe care o urmau, cei doi părinţi, împreună cu cei patru copii cu vârste între 8 şi 18 ani, s-au rătăcit şi au fost nevoiţi să petreacă o noapte în natură. După o noapte de căutări şi mai multe coborâri în rapel, jandarmii montani braşoveni şi salvamontiştii din Râşnov i-au adus în siguranţă în zona Glăjărie.
turisti-rataciti
Cei 6 Foster, părinţii şi cei patru copii, dintre care mezinul de 8 ani şi cel mai mare de 18, a pornit luni dimineaţa din Bran să vadă la faţa locului cât de frumoşi sunt Bucegii. Traseul pe care l-au ales pentru drumeţie este unul destul de solicitant, dar aventura turiştilor texani s-a complicat după ce turiştii au decis să abandoneze traseul marcat şi să apuce pe o potecă accidentată. La puţin timp după ce au părăsit traseul marcat, americanii s-au rătăcit şi când nu au mai avut cum să meargă mai departe, au apelat la serviciile salvamontiştilor.
 „Au fost găsiţi în zona vârfului Velicanu, masivul Ţigăneşti, la baza unor stânci care se află la aproximativ 1.900 de metri altitudine”, a precizat Ciprian Aldea, purtătorul de cuvânt al IJJ Braşov. „Am plecat din Bran şi am urmat un traseu marcat. La un moment dat, am părăsit traseul şi am vrut să coborâm o pantă abruptă. Apoi lucrurile s-au complicat şi am decis că este prea dificil pentru copii să meargă pe acel traseu, aşa că i-am sunat pe profesionişti”, a explicat capul familiei Foster.  (sursa: bzb.ro)
Americanii au sunat la 112 în seara zilei de luni, la ora 20:30. Salvamontiştii le-au cerut şi coordonatele GPS, cu ajutorul cărora au fost localizaţi în foarte scurt timp. Imediat, două echipe de căutare-salvare formate din jandarmi montani şi salvamontişti au pornit în ajutorul americanilor. Întunericul şi terenul extrem de accidentat i-au făcut pe salvatori să piardă întreaga noapte înainte să ajungă la drumeţii veniţi de peste mări şi ţări. Aceştia erau însă în siguranţă, pentru că reuşiseră să instaleze un cort în care s-au adăpostit până dimineaţa. Americanii spun că singura care s-a panicat în momentul în care şi-a dat seama că au rămas blocaţi undeva în inima munţilor a fost mama celor patru copii. Aceştia au dat însă dovadă de mult calm şi, în ciuda faptului că erau epuizaţi după efortul depus pe parcursul întregii zile, s-au dovedit extrem de curajoşi.
Previous Story

Brasov: Turistii pot vedea cum se tiparea prin secolul al XIX-lea

Next Story

A aterizat primul avion pe Aeroportul Brasov :)