NASA a premiat opt elevi brasoveni si vrea sa-i cunoasca personal

Last Updated on martie 31, 2014

Avem valori intelectuale, dar nu şi bani, astfel că riscăm să le pierdem în favoarea altora de peste hotare.

Un grup de opt elevi din clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov a câştigat premiul I la concursul NASA Ames Space Settlement Design Contest 2014, cu proiectul „Renaissance II”. La categoria sa de vârstă, un alt şagunist, elev în clasa a VI-a, s-a clasat pe locul al II-lea cu proiectul „The God’s Kite”.

saguna-brasov-2014

 La acest concurs cu participare internaţională au fost trimise peste 800 de lucrări în acest an, viziunea braşovenilor fiind astfel apreciată. Echipa care a conceput „Renaissance II” este formată din Bianca Ghidean, Andrei Plămădeală, Codrin Popa, Alexandra Răfoi, Bianca Iftimie, Ioana Belcin, Victoria Ciociu şi Roberta Tripea.

Adolescenţii au muncit la acest proiect mai bine de o lună, în ritm alert, încercând să revoluţioneze ştiinţa, cel puţin la nivel imaginar, pentru „renaşterea evoluţiei umane în spaţiu”, aşa cum sugerează titlul lucrării.

„Ne-am străduit să construim un oraş spaţial pentru o comunitate de maxim 300.000 de oameni, dar nu în condiţii de imponderabilitate, ci în câmp gravitaţional, deci să imite un mediu de viaţă, în care oamenii să trăiască, să se dezvolte, să folosească resurse, dar apoi să le recicleze, pentru a nu se pierde. Totul a fost cercetare intensă, cu multe ore de studiu din multe domenii ale ştiinţei, căutând date reale. A fost o provocare pe care noi am câştigat-o”, ne-au dezvăluit tinerii, cu mândrie.

„The God’s Kite” este creaţia lui Răzvan Boie, în vârstă de 13 ani. Proiectul său a presupus realizarea unei machete, pe care va trebui să o prezinte şi în faţa comisiei NASA. (sursa: Transilvania Expres)

În urma rezultatului obţinut, cei nouă elevi sunt invitaţi să participe la Conferinţa Internaţională pentru Dezvoltare Aerospaţială, care va avea loc între 13 şi 19 mai 2014 în Los Angeles, California. Întrucât cu toţii sunt pasionaţi de acest domeniu, şi-ar dori foarte mult să profite de şansa de a participa la conferinţă, unde le vor fi înmânate şi diplomele. Din păcate, liceul nu le poate pune la dispoziţie fonduri pentru achitarea taxelor de transport şi cazare. În aceste condiţii, elevii sunt nevoiţi să apeleze la sprijinul comunităţii, căutând sponsori.

Orice contribuţie e binevenită, având în vedere că această deplasare s-ar ridica la aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare participant. Cei care pot da o mână de ajutor pentru ca aceşti adolescenţi să-şi ducă visul la capăt, pot contacta conducerea Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”.

Previous Story

Brasov: Casa Sfatului, Cetatea si Primaria – iluminate doua zile in albastru

Next Story

Brasov: Aproape 9 milioane de lei vor fi cheltuite pentru a restaura curtea Bisericii Negre