Brasov: Aproape 9 milioane de lei vor fi cheltuite pentru a restaura curtea Bisericii Negre

Last Updated on martie 31, 2014

Primăria Braşov va depune proiectul pentru a obţine o finanţare nerambursabilă, după ce Biserica Evanghelică i-a cedat cu titlu gratuit Curtea Johannes Honterus.

biserica-neagra-brasov

Primăria a preluat cu titlu gratuit de la Biserica Evanghelică curtea Bisericii Negre, astfel încât să poată accesa o finanţare nerambursabilă în vederea reabilitării acesteia. Costurile de realizare a lucrărilor au fost estimate la suma de 8.862.929,37 lei (1.982.447,80 euro), faţă de 10,37 de milioane lei, cât fusese estimat acum doi ani. Proiectul va fi depus pentru accesarea unei finanţări nerambursabile prin mecanismul financiar SEE (Spaţiul Economic European), ce are drept state donatoare Norvegia, Islanda şi Liechenstein şi prin care sunt puse la „bătaie” 9,8 milioane de euro. (sursa: BZB)

Lucrările de reabilitare a curţii Bisericii Negre vor fi realizate după un proiect selecţionat în urma unui concurs de arhitectură organizat de municipalitate în 2011. Proiectul şi-a propus tocmai păstrarea calităţii istorice a zonei. În principal, este prevăzută înlocuirea pavimentului existent cu unul nou, din pietriş fin şi piatră de nisip, şi reabilitarea unor elemente de pavaj şi rigole, propunerea fiind orientată spre structura conceptului din 1884. Pavimentul nou va semăna cu cel existent, păstrându-se astfel caracterul aparte al locului. De asemenea, este prevăzută amplasarea unor obiecte de mobilier urban şi reabilitarea iluminatului public, care se va încadra în acest ansamblu arhitectural.

În cadrul proiectului vor fi reamenajate şi accesele în corpurile de clădire ale Liceului Johannes Honterus, respectiv treptele din piatră naturală cu inscripţii despre istoricul fiecărui imobil, dar şi accesele în Biserica Neagră, respectiv covoarele de acces din piatră naturală din dreptul fiecărei dintre cele 6 porţi ale bisericii: denumirea porţii şi câteva date despre istoria sa sunt scrise în câte una din lespezile de piatră.

Previous Story

NASA a premiat opt elevi brasoveni si vrea sa-i cunoasca personal

Next Story

Brasov: 0 lei, biletul RAT pentru pensionar. Esti de acord?