Ciprian Porumbescu (1822): Publicul, peste 2.000 de brasoveni, statea cu palaria-n mana si fiecare putea sa-si spuna, ca un asemenea popor, plin de viata si de inteligenta nu poate sa dispara niciodata”…

Last Updated on martie 19, 2014

 Printre cele mai populare lucrări ale lui Ciprian Porumbescu sunt: “Balada pentru vioară si orchestră” op.29, opereta “Crai nou” pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Braşov (astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883), „Hora Braşovului”.

Premiera operetei „Crai Nou” din Braşov în 1882 a înregistrat un adevărat succes în rândul publicului braşovean. Şi oamenii simpli, şi oamenii intelectuali îl iubeau pe tânărul muzician. Iată ce scria tânărul muzician în numărul din septembrie 1882 al Gazetei Transilvaniei: “Publicul, peste 2.000 de brasoveni, stătea cu pălăria-n mână şi fiecare putea să-şi spună, că un asemenea popor, plin de viaţă şi de inteligenţă nu poate să dispară niciodată”…

Bustul lui Ciprian Porumbescu din Brașov este o operă a sculptorului Vladimir Predescu. Este amplasată în parcul din apropierea Colegiului NaționalAndrei Șaguna, lăcaș de cultură ce amintește de prima reprezentație a operei sale, “Crai Nou”.

ciprian-porumbescu

Previous Story

Brasov: Temperaturile urca pana la 20 de grade

Next Story

Plaiul Foii, Piatra Craiului Mountains, Brasov Romania