Last Updated on februarie 11, 2014
Aceasta este concluzia unui raport întocmit de reprezentantul Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi a Acvariilor (EAZA), care a supervizat lucrările de modernizare de la Grădina zoologică din Noua
După finalizarea lucrărilor de modernizare, Braşovul va avea o adevărată grădină zoologică la cele mai înalte standarde, şi nu doar o colecţie de animale. Aceasta este concluzia unui raport întocmit de reprezentantul Asociaţiei Europene a Grădinilor Zoologice şi a Acvariilor (EAZA), care a supervizat lucrările de modernizare de la Grădina zoologică din Noua. Autorităţile mai au însă de rezolvat unele probleme de siguranţă a vizitatorilor, dar şi unele probleme de dotări şi amenajări, mai ales la adăposturile animalelor periculoase.
Se mai discută însă şi asupra datei exacte la care se va redeschide Grădina Zoologică de la Noua. „Noi sperăm că va fi la 1 iunie“, a declarat viceprimarul Adrian Atomei. Respectarea termenului depinde însă, în mare măsură de plăţile pe care le va face Ministerul mediului către municipiul Braşov, avînd în vedere că proiectul de modernizare a grădinii zoologice este finanţat printr-un program guvernamental şi că data iniţială de finalizare a lucrărilor, stabilită pentru primăvara lui 2013, a fost deja devansată de mai multe ori, în lipsa banilor.
Maimuţele şi urşii au de suferit din cauza decontărilor întîrziate
Maimuţele şi urşii de la Zoo sînt cei care vor avea cel mai mult de suferit din cauza întîrzierii cu care au fost alocaţi banii necesari finanţării proiectului de modernizare de la Zoo. Sumele aprobate la nivelul anului 2011, cînd s-a făcut proiectul, trebuiau alocate pînă la finalul primului trimestru din 2013, cînd, de altfel, era prevăzut şi termenul iniţial de finalizare a lucrărilor. Valoarea totală a proiectului, de 31,124 de milioane de lei (la paritatea leu/euro din 2011), nu mai acoperă toate lucrările prevăzute iniţial, aşa că autorităţile au decis să facă unele compromisuri, tocmai la adăposturile pentru urşi şi maimuţe. „Pentru urşi şi maimuţe erau prevăzute, în proiect, adăposturi noi. Sumele de care dispunem nu ne mai permit construirea unora noi, aşa că adăposturile existente acum vor fi modernizate şi aduse la standardele impuse de EAZA“, spune viceprimarul Adrian Atomei.
Extindere de pînă la 20 de hectare
În funcţie de modul în care termenele la care Ministerul Mediului va vira banii în contul municipiului Braşov, autorităţile locale vor face şi plăţile către constructor şi vor stabili un termen mai redus de finalizare a lucrărilor. În acest moment, susţine Atomei, „peste 70% din lucrări au fost finalizate, însă la 31 decembrie, constructorul avea de recuperat 4,673 milioane de lei pe lucrări efectuate dar nedecontate încă“. Autorităţile locale speră totuşi ca la 1 iunie, să poată redeschide grădina zoologică pentru public. După finalizarea investiţiei, Municipalitatea are în vedere şi o extindere a Grădinii Zoologice dar şi aducerea mai multor specii de animale, de la alte grădini zoologice din Europa, membre ale EAZA. „Vom comanda un studiu pe baza căruia Consiliul Local va decide dacă este sau nu oportună această extindere“, a declarat Atomei. În prezent, Grădina Zoologică de la Noua se întinde pe 9,16 hectare şi deţine 452 de animale din diferite specii. Pentru extindere, sînt vizate 10, pînă la 20 de hectare de pădure din vecinătate, aparţinînd Regiei Publice Locale a Pădurilor „Kronstadt“. (sursa: Monitorul Expres)
Încă 13,6 milioane lei pentru finalizarea proiectului
• La nivelul convenţiei semnate în 2009 cu Ministerul Mediului, proiectul de modernizare a Grădinii Zoologice de la Noua avea o valoare de 31,124 milioane de lei din care 70% (22,237 milioane lei) urma să fie finanţat printr-un program guvernamental gestionat de Minister, iar 30% (8,887 milioane lei) de către primăria municipiului Braşov.
Pînă la 31 decembrie 2013 au fost făcute lucrări în valoare de 22,103 milioane lei, din care au fost însă decontate doar 17,430 milioane lei, urmînd ca firma de construcţie să îşi primească şi restul de 4,673 milioane lei, imediat ce Ministerul Mediului va vira următoarea tranşă. „Vom primi în această săptămînă 6 milioane de lei cu care vor face aceste decontări“, a anunţat viceprimarul Atomei. Pentru finalizarea proiectului mai sînt de făcut lucrări în valoare de 9,021 milioane lei din care 6,477 milioane lei trebuie asiguraţi tot de Ministerul Mediului, iar 2,543 milioane lei, de la bugetul local.