Caniculă și în luna august. Elena Mateescu, şefa ANM dezvăluie care va fi cea mai călduroasă săptămână din august

Last Updated on iulie 29, 2024 Caniculă și în luna august. Elena Mateescu, şefa ANM dezvăluie care va fi cea mai călduroasă săptămână din august 1

Luna august vine cu o nouă caniculă. Temperaturile medii ar putea fi mai ridicate decât în mod obişnuit şi în ultima lună de vară, dar încă nu putem spune cu siguranţă că luna august va fi mai caldă decât iulie, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

„Estimările actuale privind ultima lună de vară indică o probabilitate destul de ridicată ca în fiecare săptămână temperaturile medii să înregistreze valori mai ridicate decât în mod obişnuit şi cea mai caldă săptămână pare a fi 5 – 12 august. De asemenea, săptămânile 12 – 19 august şi 19 – 26 august, practic cele trei săptămâni indică o probabilitate de a avea abateri termice pozitive mai mari de două grade Celsius.

Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, în medie, vor fi cantităţi deficitare la începutul lunii august, după care ne apropiem de normalul pluviometric al fiecărei săptămâni. Cu siguranţă însă nu putem estima dacă luna august va putea fi mai caldă decât luna iulie. Putem face aprecieri doar din perspectiva a ceea ce înseamnă tendinţa regimului de temperaturi şi a cantităţilor săptămânale pe întreaga lună de precipitaţii”, a precizat Elena Mateescu pentru RTV.

Luna iulie a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor
Aceasta a subliniat că luna iunie din acest an a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere termică pozitivă de 3,7 grade Celsius, iar luna iulie are toate şansele să devină, de asemenea, cea mai călduroasă lună iulie din istorie.

Prognoza meteo 29 iulie 2024. Valul de căldură se intensifică la sfârşitul lui iulie şi începutul lui august. În ce regiuni temperaturile vor deveni de nesuportat

„În iunie am avut o abatere pozitivă de 3,7 grade Celsius faţă de normalul termic al unei luni iunie în ţara noastră şi o lună deficitară din punctul de vedere al cantităţii medii lunare de precipitaţii, doar 66,6 litri/mp˛ faţă de o normă de 84,5 litri/mp. Luna iulie înregistrează la acest moment o abatere termică de 4 grade Celsius şi are o şansă foarte mare să devină cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice, pentru că cea mai caldă lună iulie a fost în 2012 cu 3,5 grade Celsius.

La acest moment, 4 grade menţine luna iulie în topul lunilor celor mai calde şi, având în vedere şi ceea ce urmează până la sfârşitul lunii iulie, adică din nou temperaturi caniculare peste normalul datei din calendar, putem aprecia că există o şansă foarte mare, o probabilitate foarte mare ca şi luna iulie din acest an să devină cea mai caldă. Deci, iată două luni de vară în top cele mai călduroase luni de vară de când se fac măsurători meteorologice din ţară noastre, din 1961”, a explicat Mateescu.

Elena Mateescu anunţă record de coduri roșii: s-au emis nouă avertizări generale de Cod roşu şi 52 de tip nowcasting de Cod roşu pentru instabilitate
Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie şi până în prezent s-au emis nouă avertizări generale de Cod roşu şi 52 de tip nowcasting de Cod roşu pentru instabilitate, 43 dintre acestea fiind emise numai în luna iunie.

„În luna iulie 2024 au fost emise şase avertizări generale de Cod roşu de caniculă şi nouă de tip nowcasting pentru fenomene de instabilitate. În perioada 13-18 iulie au fost şase zile consecutive de Cod roşu de val de căldură persistent şi disconfort termic deosebit de accentuat. Este primul Cod roşu cel mai lung şi extins în aproape toată ţara emis de ANM. De la 1 ianuarie şi până în prezent s-au emis nouă avertizări generale de Cod roşu şi 52 de tip nowcasting pentru fenomene de instabilitate. Numai în luna iunie am avut 43 de Coduri roşu pe fenomene de instabilitate atmosferică”, a transmis directorul general al ANM.

Conform caracterizării climatice a lunii august, publicate de ANM, ultima lună de vară este cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă din aceste anotimp, recordul de temperatură înregistrat în România fiind de 44,5 grade Celsius, iar în Capitală de 41,5 grade Celsius.

Alertă de vijelii puternice în toată ţara, până marţi noapte. 13 judeţe intră sub cod galben de vreme severă de mâine dimineaţă
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi alerte de vreme severă. Astfel, de azi, de la ora 10.00, până marţi noapte, este valabilă o informare de vânt puternic în toată ţara. Mâine dimineaţă, 13 judeţe intră sub avertizare cod galben de vijelii, anunță Observator Tv.

Informarea meteorologică este valabilă în intervalul 29 iulie, ora 10.00 – 30 iulie, ora 22.00. Pe parcursul zilei de luni (29 iulie), temporar vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, iar marți, în special în centru, est și sud-est, precum și în zonele de munte.

Caniculă și în luna august. Elena Mateescu, şefa ANM dezvăluie care va fi cea mai călduroasă săptămână din august 2

Mâine dimineaţă, 13 judeţe intră sub avertizare cod galben de vijelii. Astfel, în intervalul 30 iulie, ora 06.00 – 30 iulie, ora 22.00, în cea mai mare parte a Moldovei, în Dobrogea și estul Munteniei vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50…60 km/h și pe arii restrânse de 65…70 km/h.

Previous Story

Un hidrant defect a produs o inundație în Brașov

Next Story

Medicii i-au replantat piciorul amputat fetiței de 7 ani lovite de un șofer de 17 ani. Fratele ei a murit în accident