Ședință de Guvern la Brașov. Se aprobă 5,13 km din Autostrada Comarnic-Braşov

Last Updated on aprilie 29, 2024 Ședință de Guvern la Brașov. Se aprobă 5,13 km din Autostrada Comarnic-Braşov 1

Guvernul va aproba, peste două săptămâni, într-o şedinţă la Braşov, indicatorii tehnico-economici pentru lotul Cristian-Codlea al Autostrăzii Ploieşti-Braşov, a anunţat vineri, 26 aprilie, premierul Marcel Ciolacu. Este un lot de 5,18 kilometri din judeţul Braşov cu o valoare estimată de 743,52 milioane lei (fără TVA).

Ca să vedeţi că am vorbit şi azi cu domnul Grindeanu, cred că peste două săptămâni vor ieşi primii indicatori de la consultanţi şi începem demersurile”, a spus Ciolacu, citat de Economedia, scrie bzb.ro.
Acest nou sector de autostradă (5,18 km) se va adăuga sectorului Râşnov-Cristian (deja în circulaţie) şi va fi construit pe teritoriul administrativ al judeţului Braşov.
Pe traseu vor fi construite:
– 1 pod peste râul Bârsa,
– 1 pasaj peste autostradă, pe DJ 112B,
– 2 pasaje pe bretelele nodurilor Cristian şi Codlea,
– 2 noduri rutiere: Nod Cristian (km 107+740) la intersecţia autostrăzii existente Râşnov – Cristian cu DN 73G şi Nod Codlea (km 111+544) la intersecţia autostrăzii cu DN 1 (unde se va amenaja un sens giratoriu).

Suma este asigurată din Programul Transport (PT) 2021-2027, iar după aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin Hotărâre de Guvern urmează realizarea Proiectului Tehnic şi execuţia lucrărilor, anunţa, în februarie 2024, directorul CNAIR, Cristian Pistol.

Restul, prin PPP
Tot vineri, Marcel Ciolacu a declarat că autostrada Comarnic-Braşov va fi construită în parteneriat public-privat. „Am spus şi în Qatar, şi la Abu Dhabi şi o spun: Comarnic-Braşov se va face în parteneriat public-privat, pentru că sunt în jur de 4-5 miliarde de euro şi, ştim, pe banii atraşi de domnul Grindeanu, nu putem să-i dimensionăm pe toţi pentru Comarnic-Braşov. Peste două săptămâni cred că primii indicatori vor ieşi de la consultanţi deja să începem demersurile”, a spus Ciolacu.

Ar putea fi a cincea încercare a Statului pentru legătura Bucureşti-Braşov pe un drum de mare viteză după rateurile din Guvernele Năstase, Boc, Ponta şi Dăncilă. În vara anului 2022, premierul de atunci, Nicolae Ciucă anunţa că Autostrada de pe Valea Prahovei nu poate intra pe fonduri europene, arată Economedia.

Vești despre Autostrada Sibiu-Făgăraș, parte din A13. „Execuția va începe în acest an, cu siguranță“
Concernul de firme turcești care lucrează la construcția Autostrăzii Sibiu-Făgăraș, parte din cea de-a doua autostradă a Moldovei, A13, a devansat deja graficul fazei de proiectare, scrie Adevarul.

Forări geotehnice pe tronsoanele 3 și 4 ale Autostrăzii A13 Sibiu Făgăraș Sursă CNAIR
Autostrada Sibiu–Făgăraș reprezintă un tronson din A13, Autostrada Sibiu – Făgăraș – Brașov – Bacău, în lungime de aproximativ 300 km, care va lega Moldova de celelalte regiuni ale țării, după A7.

Tronsonul cuprins între județele Sibiu și Brașov prevede construirea a 68,5 kilometri de autostradă, fiind împărțit în patru loturi atribuite unui singur antreprenor care în realitate reprezintă un concern de firme turcești.

Deși startul a fost mai greoi, din cauza birocrației, a lipsei de finanțare și documentației deficitare, toate secțiunile se află acum la faza de proiectare.

Pentru tronsoanele 1 și 2 această etapă a început la finele lunii februarie 2024, pe tronsonul 3 a demarat în toamna anului trecut, iar pe lotul 4 – la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

După finalizarea Proiectelor Tehnice se va demara faza de execuție a lucrărilor pe toate tronsoanele, prevăzută a dura trei ani. Altfel spus, în 2028 ar trebui să circulăm de la Sibiu la Făgăraș pe noua autostradă.

Oficialii Direcției Regionale de Drumuri și Poduri DRDP Brașov susțin că până la finele acestui an vor demara lucrările pentru construirea acestui proiect de infrastructură rutieră. Investiția este de peste 1 miliard de euro.

„Concernul turcesc lucrează ca un tot unitar”
Potrivit purtătorului de cuvânt al DRDP Brașov, Robert Elekes, o explicație în privința modului alert în care avansează lucrurile pe Autostrada Sibiu–Făgăraș îl reprezintă atribuirea tuturor celor patru loturi de autostradă aceluiași antreprenor – Makyol.

„S-au mișcat foarte bine antreprenorii turci – înainte să se dea ordinul de începere a activității de proiectare, au și făcut partea de cercetare arheologică, deminarea, studii geotehnice și restul de proiectare care, de obicei, dacă nu se face din timp ocupă și din perioada construcției propriu-zise. Sunt avansați, deci, pe partea de proiectare pe toate tronsoanele. Fiind vorba despre aceeași firmă, în toate cele patru loturi, au devansat graficul. Lucrează ca un tot unitar. Sperăm să devanseze graficul nu doar la proiectare cât și la execuție, și până în toamnă să se înceapă lucrările la Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș”, a explicat pentru „Adevărul” Robert Elekes, reprezentantul DRDP Brașov.

Șeful regionalei de drumuri a dat însă ca sigură vestea începerii lucrărilor în acest an. „Cert este că din toamnă vom vedea lucrări pe acest tronson. Începutul execuției, pe Autostrada Sibiu–Făgăraș, va fi anul acesta, cu siguranță!”, a menționat și directorul DRDP Brașov, Tudor Duțu.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Începe construcția pistei de biciclete care va lega cartierul Astra de Centrul Civic. Traseul ales

Next Story

(Video) „Concurență” pentru Brașov. Vilă cu mansardă, construită pe acoperişul unui bloc