Primul pasaj pietonal subteran cu lifturi în Brașov

Last Updated on aprilie 11, 2024 Primul pasaj pietonal subteran cu lifturi în Brașov 1
(foto arhiva)

Pasajul pietonal subteran din Triaj, dotat cu lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi. Tunelul care trece pe sub strada Hărmanului, proiectat pentru modernizare.
Reclamat de mulţi ani de braşoveni ca fiind insalubru şi periculos, pasajul pietonal care trece pe sub strada Hărmanului din Braşov, în cartierul Triaj, va intra în reabilitare. Planul municipalităţii braşovene este unul ambiţios, la acest pasaj urmând a fi realizate reparaţii capitale.

Ba mai mult, proiectul prevede şi montarea a două lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi, mame cu copii sau persoane în vârstă, câte unul la fiecare ieşire. De altfel, dacă proiectul va fi dus la bun sfârşit, acesta va fi primul pasaj pietonal subteran care va fi prevăzut cu astfel de lifturi, scrie bzb.ro.
Totuşi, până la începerea lucrărilor va mai trece destul de mult timp, pentru că proiectul este acum abia în etapa realizării documentaţiilor tehnice. Acestea vor fi elaborate de firma clujeană 2 GMC Construct, pentru serviciile prestate, va încasa de la Primăria Braşov suma de 119.000 de lei, cu tot cu TVA.

Pe lângă pasajul subteran din Triaj, Primăria Braşov mai are în administrare două pasaje subterane care trec pe sub calea ferată, unul în cartierul Tractorul, iar celălalt la Şcoala Gimnazială nr. 11 (între cartierele Craiter şi Florilor). În ceea ce priveşte pasajele subterane din Centrul Civic (de la Bulevardul Victoriei, de la Biserica de lemn şi de la Camera de Comerţ şi Industrie), acestea sunt proprietate privată. Totuşi, unul dintre ele, cel de la Biserica de lemn, închis anul trecut după un incendiu, ar putea trece în proprietatea municipiului Braşov, primăria anunţând la începutul acestui an că are în plan să îl cumpere.

Al doilea giratoriu spectaculos anunţat pentru Braşov
Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov, Tudor Duţu, a anunţat, recent, că Ministerul Transporturilor a aprobat Studiul de prefezabilitate pentru drumul de legătură între Ocolitoarea Braşovului şi Aeroportul Internaţional Braşov, astfel că în perioada următoare vor începe etapele ulterioare de proiectare, anunță bzb.ro.
„Asta înseamnă că avem undă verde pentru întocmirea Studiului de fezabilitate, adică stabilirea traseului exact, executarea forajelor geotehnice şi fundamentarea soluţiilor de proiectare. Încă din această fază se prefigurează deja şi câteva aspecte concrete, cum ar fi noua configuraţie a nodului de legătură de la desprinderea din Varianta actuală”, a declarat Duţu.

Pasajul de la intersecţia Ocolitoarei Braşovului cu strada Lânii ar putea fi demolat
Şeful DRDP a menţionat că noul nod rutier se va construi în zona intersecţiei dintre Ocolitoarea Braşovului şi strada Lânii şi va include demolarea pasajului existent şi construirea unei noi structuri care va asigura continuitatea variantei ocolitoare oraşului spre Aeroportul Ghimbav. Sub acest pasaj va fi construit un sens giratoriu în formă ovală care va asigura legătura, pe actualul traseu al Variantei, spre DN 1.

Artera va ajunge la Codlea
Proiectul unui nou drum spre aeroportul Braşov a fost anunţat de conducerea DRDP Braşov în luna iunie a anului 2022, iar Ministerul Transporturilor a aprobat banii pentru realizarea studiului de fezabilitate în luna septembrie a aceluiaşi an.
Artera rutieră, cu o lungime de aproximativ 5 km, ar urma să facă legătura între Varianta Ocolitoare a Municipiului Braşov – Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav şi DN1 în zona Codlea.

Drumul va porni de la Ocolitoarea Braşovului, în zona CATTIA, va intersecta DJ 103C (care porneşte din Ghimbav şi duce spre Aeroport) şi se va termina la intrarea în Codlea, de unde va începe sectorul de autostradă Braşov-Făgăraş (A3, care se va continua spre Sibiu, de unde există deja drumuri de mare viteză către graniţa de vest a României).
Prin realizarea acestui drum, reprezenranţii DRDP Braşov susţin că traficul rutier spre şi dinspre aeroport se va desfăşura direct din ocolitoarea Braşovului, fără ca maşinile să mai treacă prin oraş şi fără ca traficul de pe DN 1 (dinspre Făgăraş) să fie sufocat (asta după ce se va construi autostrada).

Advertisements
Previous Story

Papanașul cu foiță de aur stârnește controverse în Brașov

Next Story

(Video) Destinație de vacanță pentru brașoveni. Se deschide parcul de amuzament de la Muntele Basmelor, cu cel mai mare balaur din Europa