(Video) Sclavie în Brașov. „Nu știe nici să citească, nu știe nici să scrie.” Băiatul de 14 ani, traumatizat după 4 ani de sclavie. Ce spune Mama băiatului

Last Updated on aprilie 4, 2024 (Video) Sclavie în Brașov. "Nu știe nici să citească, nu știe nici să scrie." Băiatul de 14 ani, traumatizat după 4 ani de sclavie. Ce spune Mama băiatului 1

Caz îngrozitor de sclavie la o stână din judeţul Braşov. Timp de patru ani, un copil de 14 ani a fost exploatat prin muncă, înfometat şi ţinut într-o cuşcă. Poliţiştii l-au salvat pe băiat după mai multe percheziţii făcute ieri dimineaţă. Stăpânii lui sunt acum după gratii, iar părinţii sunt arestaţi la domiciliu.

Copilul de doar 14 ani trăia într-o cameră insalubră, departe de civilizaţie, la stâna din Dăişoara. Salteua era murdară, nu existau geamuri, iar pereţii erau plini de igrasie. Într-o altă cameră în care mai dormea băiatul, un lemn pus în mijlocul patului proptea tavanul ca să nu se dărâme. Proprietarul stânei ar fi chiar viceprimarul din Ungra, comuna de care aparţine satul Dăişoara. Tatăl copilului şi-ar fi vândut băiatul, potrivit anchetatorilor. Părinţii însă neagă acuzaţiile.

Viaţă de sclav la doar 14 ani cu acordul părinţilor
Reporter Observator TV-Tatăl băiatului: V-aţi trimis copilul la muncă pe bani?
– Nu, nu. Îi plăcea lui să meargă. Copilul abia mergea.
Mama băiatului: Copilul nu a vrut să plece la şcoală că nu i-a plăcut şcoala. Îi plăcea oile, îi plăcea munca.
– Dar dumneavoastră aţi primit bani de la viceprimar?
– Nu, nu.

Viceprimarul comunei s-a trezit la prima oră cu mascaţii la uşă. Dosarul este încă de anul trecut când poliţiştii l-au găsit pe băiat lovit şi extenuat la o altă fermă. Atunci, părinţii au fost arestaţi preventiv, iar de o lună cei doi sunt în arest la domiciliu.
Daniel Zontea, purtător de cuvânt IPJ Brașov: Vorbim de un copil de 13 ani, care acum se află instituţionalizat, ar fi lucrat acolo în condiţii insalubre şi fiind privat de mai multe drepturi printre care dreptul la învăţătură şi dreptul la un trai decent.

Mama băiatului: Nu a fost forţat, nimic! Nu a fost obligat copilul! Copilul a plecat de voie bună, noi nu l-am mânat.
Bătut şi ţinut cu forţa
Când băiatul nu presta munca atribuită sau când efectiv pica din picioare, ostenit după ore întregi de chin, era bătut şi pedepsit să stea într-o cuşcă. Micuţul a fost exploatat timp de patru ani, între 2018 şi 2022. Fiul viceprimarului neagă şi el toate acuzaţiile.

Reporter-fiul viceprimarului: Copilul acela era ţinut cu forţa? Lucra? Era dat de familie la stână?
-Nu, nu.
– Şi atunci?
– Dacă venea, venea cu tatăl lui, în niciun caz să fie ţinut cu forţa. Tatăl lui era plătit pentru ce făcea.

Reporter-bărbat: Păzea oile şi atât. Cred că le mulgeau.
– Era plătit pentru asta?
– Păi îi plătea cred că tatălui.
Băiatul de 13 ani se află în grija statului împreună cu ceilalţi cinci fraţi ai săi. Părinţii nu au fost încă decăzuţi din drepturi.

Lidia Mailat, DGASPC Braşov: Pot să vă spun despre copil că urmează un program de consiliere psihologică ca să depăşească ceea ce i s-a întâmplat. Nu ştie nici să citească, nu ştie nici să scrie, se orientează destul de greu.
Dacă o să fie găsit vinovat, viceprimarul din Ungra riscă până la 10 ani de închisoare.

Anchetatorii au ajuns la viceprimar după ce, în ianuarie, au reținut un alt bărbat, inginer silvic, care, la rândul lui, exploata aceeași victimă. Totul s-ar fi întâmplat cu acordul părinților copilului care încasau între 300 și 1.000 de lei lunar de la așa-zișii stăpâni, scriu cei de la Stirile Pro Tv.

Cercetați pentru complicitate la trafic de minori, părinții sunt arestați la domiciliu. Nu recunosc acuzațiile și dau vina chiar pe băiat. Viceprimarul a fost trimis deja în judecată pentru complicitate la trafic de minori.

Natalia Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, a declarat, la Digi24, după cazul copilului ținut în cușcă și exploatat la Brașov, că e foarte important să se sesizeze la telefonul de urgență al copilului 119 astfel de cazuri.

Natalia Intotero a precizat că, „din păcate”, a aflat despre acest caz de la șeful DIICOT Brașov, care a și informat-o cât timp a durat instrumentarea cazului și că poate timpul ar fi fost mai scurt „pentru a curma drama acestui băiețel”, dacă s-ar fi sunat la numărul unic de urgență al copilului.

E foarte important să se sesizeze la telefonul de urgență al copilului 119. În cazul de față, cum acest copil probabil nu a avut un telefon, comunitatea (ar fi trebuit să sesiseze, n.r.). Pentru că, de atâta timp, eu nu cred că cineva din comunitate nu a auzit sau nu a văzut. Se află lucrurile și într-un oraș cu mai multă populație, darămite într-o zonă rurală”, a spus Natalia Intotero, potrivit brasov.net.

Previous Story

(Video) Sunt sau nu bani în iepurașii de ciocolată? Reacția Lidl şi Heidi după zeci de figurine sparte

Next Story

La Poiana Brașov a avut loc „cearta finală” în cuplul Silvestru – Diana Șoșoacă. „Da, de multe ori (n.r. l-a amenințat soția). Și nu doar pe mine, și pe fiica mea. Da, am probe”