Brașov. Parcul IUS va avea o roată panoramică. 9 hectare verzi cu locuri de joacă, zone de fitness, dar şi piste pentru skateboard

Last Updated on februarie 29, 2024 Brașov. Parcul IUS va avea o roată panoramică. 9 hectare verzi cu locuri de joacă, zone de fitness, dar şi piste pentru skateboard 1

Primarul Allen Coliban este decis să construiască un parc pe fosta platformă industrială IUS – Lemexim – Lubrifin și se află în conflict deschis cu dezvoltatorii imobiliari care vor să construiască blocuri.
Promis în anul 2020, în campania electorală, „Parcul IUS” (de pe fosta platformă industrială IUS – Lemexim – Lubrifin) de pe strada Hărmanului din Braşov a ajuns în etapa randărilor (planşe).

Astfel, în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov din 27 februarie a fost prezentată o informare privind stadiul în care se află pregătirea documentaţiilor tehnice pentru acest parc, arhitectul clujean care s-a ocupat de proiect, Marian Racu, prezentând o randare spectaculoasă, sub forma unui clip, nu a unui colaj de planşe, cum se face de obicei.
De asemenea, acesta a prezentat, pe scurt şi conceptul de amenajare a noului parc, care ar urma să se întindă pe o suprafaţă de aproximativ 9 hectare, scrie bzb.ro.

Astfel, arhitectul a menţionat că în parc urmează să se construiască un pavilion central cu o suprafaţă totală construită de aproximativ 660 de metri, în care să fie amenajate, printre altele, spaţii de alimentaţie publică, dar şi o sală de evenimente. De asemenea, pavilionul ar urma să fie dotat şi cu un turn pentru urmărirea păsărilor.

Tot în parc este prevăzută amenajarea unui ochi de apă cu fântâni arteziene, dar şi montarea unei roţi panoramice, dar şi realizarea unei „peluze amfiteatru” în aer liber, pentru organizarea unor concerte, proiecţii sau a alor categorii de evenimente.
Conform proiectului, în parc ar urma să se realizeze spaţii pentru practicarea sporturilor de către toate categoriile de persoane, de la copii la seniori. Printre altele sunt prevăzute locuri de joacă, zone de fitness, dar şi piste pentru skateboard. Nu va lipsi mobilierul urban, care, a menţionat consultantul, va fi unul modern.

În ceea ce priveşte zonele verzi, acestea ar urma să fie formate din specii autohtone, pe trei etaje de înălţime (mică, medie, înaltă).
„Acest parc este proiectat pentru oferi posibilităţi variate de petrecere a timpului liber”, a precizat Racu.

„Parcul nu poate fi amenajat decât printr-o expropriere”
De cealaltă parte, primarul Braşovului, Allen Coliban, a menţionat că acest Studiu de fezabilitate va fi supus aprobării Consiliului Local Braşov în şedinţa de plen din martie.

„În anul 2021, Consiliul Local a aprobat elaborarea unui Studiu de oportunitate pentru amenajarea unor parcuri în Braşov. În baza acestui studiu a fost pregătit şi planul pentru «Parcul IUS». În luna martie va fi supus aprobării Consiliului Local Studiul de fezabilitate, după care vom începe şi procedura de expropriere. Este calea urmată şi de alte oraşe din România. Parcul IUS nu poate fi făcut decât printr-o expropriere”, a declarat Allen Coliban.

Unul dintre proprietari a acționat în instanță Primăria
Unul dintre proprietarii de terenuri din această zonă a dat în judecată Primăria. Este vorba de compania Pegasus Real Estate, care deține în proprietate terenul fostei rafinării și intenționa să pregătească perimetrul pentru o dezvoltare imobiliară. Pentru această zonă a existat un Plan Urbanistic Zonal, care a expirat în iunie anul trecut, iar Primăria nu l-a mai prelungit. Decizia a fost luată la nivelul municipalității după ce a fost realizat un studiu de oportunitate prin care s-a considerat oportună amenajarea unui parc de mari dimensiuni în zonă, scrie Biz Brasov.

Previous Story

Brașovul și Sibiul  câștigă detașat în topul celor mai populare destinații de city-break, indiferent de anotimp. Când vor fi cele patru mini-vacanțe în 2024

Next Story

Elev dus de urgență la spital după ce a combinat nicotină la plic și energizante