Amendă uriaşă pentru proprietarii de câini sau pisici care-şi lasă fără adăpost animalele de curte sau de companie, pe timp de ger

Last Updated on ianuarie 26, 2024 Proprietarii de animale de curte sau de companie au obligații multe stabilite prin lege. Printre acestea, nu au voie să lase animalele fără adăpost corespunzător pe timp de ger, fără hrană şi apă ori asistenţă, avertizează poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor.

Doar în luna ianuarie, poliţiştii au aplicat 6 sancţiuni cu amenzi în valoare totală de 10.500 lei unor proprietari de animale care le-au lăsat fără adăpost corespunzător sau fără hrană şi apă suficiente. Într-o informare transmisă marţi, poliţiştii reamintesc că Legea privind protecţia animalelor îi obligă pe proprietari să se preocupe de siguranţa animalelor mai ales pe timp de vreme rea.

Amendă uriaşă pentru proprietarii de câini sau pisici care-şi lasă fără adăpost animalele de curte sau de companie, pe timp de ger 1

Pentru ca animalele pe care le dețineți să nu fie afectate de ger, trebuie să le asigurați un adăpost corespunzător, acoperit, astfel încât acestea să nu fie nevoite să doarmă în zapadă, în apă sau în mizerie”, se arată în comunicat, în care se recomandă ca, în cazul în care animalele sunt ținute într-un spațiu neîncălzit, apa să le fie schimbată la câteva ore, deoarece îngheață foarte repede, iar hrana să le fie aşezată în vase, nu aruncată în zăpadă.

În situația în care prezintă degerături sau sunt inactive, prezentați-le de urgență la un cabinet veterinar”, mai scrie în informare, atrăgându-se atenţia la faptul că animalele trebuie să aibă posibilitatea de mișcare și să simtă afecțiune, pentru a trece mai ușor peste stresul provocat de temperaturile scăzute.

Pentru încălcarea obligaţiilor, legea prevede o sancțiune cu amendă între 3.000 și 12.000 lei, scrie ebihoreanul.

Studiu: Proprietarii de câini, mai protejați împotriva demenței decât cei cu pisici

O cercetare recentă efectuată în Tokyo aduce în atenție un aspect interesant al relației dintre proprietarii de animale de companie și riscul de demență, scrie Stirile Pro Tv.

Conform studiului realizat de Institutul Metropolitan de Gerontologie din Tokyo pe aproximativ 12.000 de niponi cu vârsta peste 65 de ani, rezultatele arată că proprietarii de câini sunt cu 40% mai puțin expuși riscului de demență în comparație cu cei care nu dețin animale de companie, scrie Spot Media.

Într-un contrast notabil, nu s-a observat nicio diferență semnificativă în privința riscului de demență între cei care dețin pisici și cei fără animale de companie. Cu toate acestea, studiul subliniază beneficiile generale ale păstrării unui animal în casă, evidențiind multiplele aspecte pozitive ale acestei experiențe pentru proprietari.

Rezultatele indică faptul că, în ceea ce privește riscul specific de demență, interacțiunea cu un câine poate aduce o protecție semnificativă.

De ce dau câinii din coadă?

Un nou studiu, publicat de The Royal Society Publishing Journal, arată că patrupezii dau din coadă pentru a atrage atenția oamenilor, să pară mai potriviți pentru domesticire.

Datul din coadă este ritmic, iar studiile anterioare au descoperit că ritmurile – totul, de la muzică la sunetul copitelor bătătoare ale cailor – declanșează activitatea creierului care îi ajută pe oameni să se simtă bucuroși, scrie doctorulzilei.ro.

Oamenii, chiar și în mod subconștient, s-ar fi putut bucura de ritmul câinilor care dădea din coadă, au spus cercetătorii.

„Arata aproape ca un metronom, tic-toc, tic- toc”, a declarat Taylor Hersh, cercetător la Institutul Max Planck de Psiholingvistică din Olanda în timpul studiului, pentru The Washington Post.

Advertisements
Previous Story

A luat o pâine, iar vânzătoarea l-a taxat cu 113 lei. Apoi l-a mai păcălit o dată. „113 lei o pâine la Lidl parcă e cam mult”

Next Story

Aeroportul Brașov. Compania Fly Lili, zboruri din iunie, despre biletele de avion: „Vrem să oferim pentru fiecare ceva, la prețuri foarte decente. Nu vor fi diferențe foarte mari de preț între cele trei clase”