Schimbare: Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită

Last Updated on ianuarie 20, 2024 Autoritatea de Supraveghere Financiară a propus mai multe măsuri care îi vizează și pe șoferii brașoveni. Plata în rate a RCA este cea mai importantă schimbare. Pentru unii şoferi, costul unei poliţe este o povară.  De exemplu, un proaspăt conducător auto trebuie să plătească peste 2.500 lei, mai mult decât un salariu minim. Dacă propunerea devine lege, şoferul ar putea plăti această sumă în maxim 4 rate, a câte 625 de lei.

În ultimele zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a purtat mai multe sesiuni de discuții și consultări cu reprezentanții industriei transporturilor din România, precum și cu cei ai companiilor de asigurări.

Schimbare: Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită 1

„Autoritatea a creat astfel un cadru mai amplu de analiză și de identificare a unor soluții concrete și sustenabile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la polițele RCA. ASF a luat în considerare, împreună cu partenerii de dialog, toate abordările posibile ca răspuns la solicitările transportatorilor.

Autoritatea are în vedere măsuri ce sunt incluse într-un plan de acțiune care cuprinde și activități care, în bună măsură, urmau să fie adoptate de către ASF în perioada imediat următoare”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de romaniatv.net.

Printre măsurile menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA se numără:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.

„În urma discuțiilor avute a fost subliniată, de asemenea, necesitatea ca Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) să analizeze și să găsească soluții ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat.

Din această perspectivă, analiza are în vedere, cu precădere, identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri pentru ca aceștia să aibă acces la un tarif de primă echilibrat în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, astfel încât valorile tarifelor recomandate să fie într-un interval mai apropiat de tariful de referință”, transmite ASF, potrivit digi24.ro.

Discuțiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluționarea problemelor ridicate de reprezentanții transportatorilor, mai susțin cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Previous Story

(Foto) Șeful Protecției Consumatorilor, atac la magazinele Mega Image: „Este deja prea mult! Unor magazine le vom stinge lumina”

Next Story

Se întorc? Un afacerist îi chemă acasă pe românii din diaspora: „Acum 10 ani, diferența de salariu era mare, că aveau aici 500 de euro și acolo 1.300. Acum nu este așa, că acum un muncitor are 1000, 1000 și ceva de euro, dar stai acasă, stai în casa ta, ai copiii tăi, ai părinții, prieteni”