Se întorc? Un afacerist îi chemă acasă pe românii din diaspora: „Acum 10 ani, diferența de salariu era mare, că aveau aici 500 de euro și acolo 1.300. Acum nu este așa, că acum un muncitor are 1000, 1000 și ceva de euro, dar stai acasă, stai în casa ta, ai copiii tăi, ai părinții, prieteni”

Last Updated on ianuarie 20, 2024 România importă foarte multă forță de muncă. Se vede și prin Brașov, la restaurante, în construcții lucrează foarte mulți nepalezi. Vlad Iftime, un antreprenor care conduce peste 100 de oameni, are un plan cu privire la aducerea în țară a circa două milioane de români care muncesc în străinătate.

Vlad Iftime, un antreprenor care conduce peste 100 de oameni, are un plan cu privire la aducerea în țară a circa două milioane de români care muncesc în străinătate. Dacă fiecare antreprenor convinge doi români să se întoarcă în țară, economia României ar beneficiar de un plus de două milioane de muncitori calificat, susține acesta.

Se întorc? Un afacerist îi chemă acasă pe românii din diaspora: „Acum 10 ani, diferența de salariu era mare, că aveau aici 500 de euro și acolo 1.300. Acum nu este așa, că acum un muncitor are 1000, 1000 și ceva de euro, dar stai acasă, stai în casa ta, ai copiii tăi, ai părinții, prieteni” 1

„Fiecare antreprenor să convingă doi români să vină acasă, asta mi se pare o idee foarte bună, ori 1.000.000 de antreprenori, uitați că vin două milioane de români acasă. Eu zic că conving doi”, a susținut, la podcastul Hacking Work, Vlad Iftime, potrivit adevarul.ro.

 

El e este CEO al Vestra Industry și fondator al Haita Land, calitate în care conduce peste 100 de angajați. Iftime are o viziune clară asupra modului în care companiile românești pot concura la nivel global și a impactului pe care îl poate avea revenirea diasporei în economia națională.

„Ce curaj are un copil sau doi copii când tatăl e lângă ei acasă, aici, în țară, și ce curaj are cât îl vede odată la câțiva ani și se duce în viață mai departe”, spune Vlad, care are 37 de ani și este tatăl a două fetițe, scrie Click.

Absolvent de Inginerie energetică la Universitatea Politehnică din București și antreprenor în domeniul utilităților publice și automatizărilor industriale, Iftime susține că diferența dintre salariile obținute de români în Vest și cele din țară a ajuns să nu mai fie atât de mare, încât să merite sacrificiul de a trăi separat de familie și prieteni.

„Acum 10 ani de zile, diferența de salariu era mare, că aveau aici 500 de euro și acolo 1.300, cu cazare plătită. Era foarte mare diferența. Ori acum nu este așa, că acum un muncitor are 1000, 1000 și ceva de euro, dar în schimb stai acasă, stai în casă ta, ai copiii tăi, ai părinții, prieteni, stai în mediul tău, stai în viața ta”, detaliază antreprenorul.

Antreprenorul este de părere că nivelul unor companii românești față de cele din Germania nu este foarte mare. „Tehnic este la fel sau poate suntem un pic peste ei, dar prețurile sunt cele din România și atunci am avea un avantaj competitiv enorm”, susține acesta.

Care sunt țările din Diaspora cu cei mai mulți Români?

Cele mai recente date aparțin Ministerului de Externe și sunt din 2021.  Vorbim despre peste 5,7 milioane de români care locuiesc ”cu acte” în altă țară. Pe lângă ei, sunt și alții care nu și-au formalizat relația cu altă țară. Cei mai mulți au ales Italia și Spania.

Conform datelor oficiale ale Ministerului de Externe, în 2021, în străinătate trăiau, oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români, informează alba24.ro.

În top cinci, se aflau următoarele țări:

  • Italia – 1.137.728 de români
  • Spania – 1.087.923 de români
  • Marea Britanie – 949.810 de români
  • Germania – 826.154 de români
  • SUA – 464.814 de români

 

Previous Story

Schimbare: Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate. Asigurarea se suspendă dacă mașina nu este folosită

Next Story

Video Brașov. Bătrân căzut în zăpada dintre blocurile de lângă Piața Astra, ajutat de jandarmi să ajungă acasă