Last Updated on noiembrie 30, 2023 Autorităţile din Brașov încearcă să rezolve din mers problemele uriașe de la Aeroportul Brașov. Programul va mai fi mărit un pic din 15 ianuarie iar accentul se va pune în perioada următoare pe transportul cargo, civil și militar, având în vedere că operatorii aerieni nu sunt de acord cu programul scurt.
Consiliul Judeţean Braşov a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că oficialii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG) şi cei ai Consiliului Judeţean Braşov au primit din partea ROMATSA RA o adresă prin care este reconfirmată extinderea programului de funcţionare, la 16 ore, începând cu data de 15 ianuarie 2023, aşa cum s-a convenit la 30 octombrie.
”Vă reconfirmăm şi prin prezenta adresă că ROMATSA va întreprinde toate demersurile necesare care îi revin în responsabilitate pentru implementarea noului program începând cu această dată”, se menţionează în documentele primite de cele două instituţii, conform G4Media.
ROMATSA informează, de asemenea, că sunt în derulare aspecte care ţin de aprobarea procedurilor specifice privind siguranţa traficului aerian.
În documentul semnat de directorul general Adrian Cojoc se mai afirmă că ”ROMATSA a depus şi depune în continuare toate eforturile pentru succesul Aeroportului Braşov şi sprijinirea activităţii companiilor aeriene, în condiţii de deplină siguranţă”.
„ROMATSA şi-a respectat cuvântul, reconfirmând o certitudine pe care o aveam încă din 30 octombrie. La fel cum ne-am implicat total ca autoritate publică judeţeană în construirea şi operaţionalizarea acestui obiectiv esenţial pentru judeţul nostru şi întreaga zonă, la fel ne vom implica şi de acum înainte şi vom face toate demersurile necesare, astfel încât Aeroportul să funcţioneze eficient şi să asigure companiilor interesate să opereze zboruri spre şi dinspre Braşov, precum şi pasagerilor noştri toate serviciile necesare.
Ne vom asigura că indiferent de persoana aflată la conducerea AIBG, ea va face tot ceea ce îi va sta în putere pentru a optimiza şi a rentabiliza activitatea aeroportuară prin atragerea de noi companii aeriene şi deschiderea de noi destinaţii”, a declarat preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, citat de Antena 3.
Nici transportatorul charter român Fly lili nu mai vine la Brașov, deși negocierile se purtau pentru începerea primelor curse după data de 1 decembrie, spre două destinații din Germania: Munchen și Stuttgart.
“Legat de companiile aeriene, principala cerință este de a extinde programul aeroportului și sperăm să se întâmple din ianuarie acest lucru.
Asta ne va ajuta în negocierile și în discuțiile cu companiile aeriene. Am ținut legătura cu cei de la Flylili și una din cerințele dânșilor este și cea legată de extinderea programului de operare la Aeroportul Brașov. Deci rămâne discuția cu Flylili. Nu va fi de decembrie, dar va fi pentru anul viitor”, a precizat directorul aeroportului, Alexandru Anghel, citat de Radio Brașov FM.
Între timp, sunt în curs de finalizare și procedurile pentru transportul cargo, a precizat directorul aeroportului:
“Despre cargo era o discuție legată de procedură, pentru că sunt mai multe documente de făcut. S-a finalizat procedura pentru cargo, este acuma în varianta finală, care trebuie aprobată de cei care procesează marfa și documentele și în viitorul apropiat vor fi și zboruri cargo. Este o cerere pentru zboruri cargo.
Trebuie și anumite utilaje pentru a putea procesa mărfuri de greutate mai mare. Au venit și utilajele și zic că suntem pregătiți și pentru activitate cargo”, a adăugat Alexandru Anghel.
Aeroportul Brașov are șanse mari să supraviețuiească cu transportul aeriean de mărfuri, civil și militar, iar cu timpul să rămână cu activitatea principală de cargo, nu de pasageri. Va fi mai progfitabil așa.