Aeroportul Brașov. ROMATSA explică: program de 24 de ore doar peste 2 ani!  „Cu aceşti patru controlori de trafic în plus nu vom putea asigura decât o flexibilizare a programului aeroportului şi nicidecum extinderea la 24 de ore”

Last Updated on iunie 28, 2023 Situația la Aeroportul Brașov nu este una grozavă. Dan Air a fost la un pas de plecare iar ROMATSA anunță că doar peste doi ani poate implementa un program de 24 de ore la Aeroportul Brașov. Cu un program limitat, Aeroportul Brașov nu va fi unul atractiv pentru companiile aeriene. Aici s-a închis joaca brașovenilor cu Aeroportul, care a costat deja 140 de milioane de euro.

Reprezentanții ROMATSA au explicat, marți, într-o întâlnire informală cu jurnaliștii, că a fost nevoie de licenţierea controlorilor de trafic aerian (aflați în centrul de la Arad) pe spaţiul aerian de la Braşov, în prezent fiind doar cinci persoane pregătite, care nu pot avea un program de muncă mai mare de 12 ore. În acest moment, se mai află în curs de pregătire patru controlori de trafic, dar care vor putea intra în program peste minimum trei luni.

Aeroportul Brașov

Însă, cu aceşti patru controlori de trafic în plus nu vom putea asigura decât o flexibilizare a programului aeroportului şi nicidecum extinderea la 24 de ore. Adică, aeroportul va avea tot un program de 12 ore, dar în alt interval orar”, au spus reprezentanţii ROMATSA, citați de mytex.ro.

Ei au subliniat că, pentru o extindere a programului la 24 de ore, ar fi nevoie de 12 controlori de trafic. ROMATSA este în curs de recrutare personal pentru 58 de poziţii, cinci dintre acestea fiind alocate pentru Aeroportul Braşov.

De asemenea, tot pentru extinderea programului aeroportului, este necesară parcurgerea unor etape legale, una fiind obţinerea unui nou certificat de aerodrom, toate acestea durând minimum 3-4 luni. Dacă se adaugă pregătirea personalului, abia peste un an şi jumătate – doi ani se va putea vorbi despre extinderea programului la 24 de ore la Aeroportul Brașov.

Dan Air s-a răzgândit

Conflictul operatorului aerian Dan Air cu ROMATSA şi autorităţile judeţene braşovene a fost dezamorsat marţi, 27 iunie, după ce cu o zi înainte compania a ameninţat cu suspendarea curselor de pe Aeroportul Braşov – Ghimbav. Astfel, ieri, printr-un comunicat de presă, Dan Air a anunţat că va continua programul de zbor „adaptat condiţiilor oferite în prezent de către Aeroportul Braşov-Ghimbav”, scrie bzb.ro.

Concret, zborurile care se vor derula între orele 7.00 şi 19.00 nu vor suferi modificări. În ceea ce priveşte zborurile care depăşesc aceste ore, se va proceda ca până acum (aterizarea sau decolarea pe alt aeroport şi transportul pasagerilor de la Braşov, pe cheltuiala companiei). Aceste măsuri, au precizat reprezentanţii Dan Air sunt temporare şi au spus că „sunt încrezători că instituţiile implicate ne vor asigura sprijinul că operaţiunile Dan Air să fie realizate conform programului de zbor stabilit şi acceptat iniţial”.

Două cereri rezolvate

Decizia privind continuarea activităţii pe Aeroportul Braşov a fost anunţată de compania Dan Air şi într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, tot marţi. Potrivit directorului operatorului aerian, Matt David, decizia a fost luată după ce Regia Autonomă Aeroportul Braşov – Ghimbav a transmis o comunicare prin care a anunţat operatorul că a rezolvat problema logisticii necesare îndepărtării păsărilor. De asemenea, Dan Air solicitase şi ca pe Aeroportul Internaţional Braşov să existe şi servicii de întreţinere a aeronavelor, cerinţă care a fost rezolvată.

Într-o conferinţă de presă organizată după cea a operatorului, dar la Braşov, directorul Regiei Autonome Aeroportul Braşov – Ghimbav, Alexandru Anghel, a declarat că, în câteva zile, cel mai probabil din 1 iulie, „vom avea servicii de întreţinere pe Aeroportul Braşov-Ghimbav”. El a explicat şi de ce în acest moment pe aeroport nu există o astfel de echipă: „De regulă, astfel de echipe sunt pe aeroporturi unde sunt nave bazate (care nu vin şi decolează imediat, cum se întâmplă în acest moment, n.r.)”

În vederea prestării serviciilor de transport la care s-a obligat, Dan Air va continua să opereze zborurile de pe Aeroportul Braşov astfel: zborurile care vor se vor derula in intervalul 07.00 – 19.00 nu vor suferi modificări; zborurile care se vor derula cu depăşirea acestui program orar vor fi finalizate cu ajutorul transportului terestru pus la dispoziţie de companie în mod gratuit.

În acest fel ne vom asigura ca pasagerii vor ajunge la destinaţia prevăzută iniţial”, spun ei, precizând că aceste măsuri sunt temporare, ”fiind încrezători că instituţiile implicate ne vor asigura sprijinul ca operaţiunile DAN AIR sa fie realizate conform programului de zbor stabilit si acceptat iniţial. Ne cerem scuze fata de pasagerii noştri şi îi asigurăm că depunem toate eforturile necesare soluţionării situaţiei de faţă”,  transmite compania, potrivit observator Tv.

Controlorii ROMATSA, mesaj după acuzațiile Dan Air:

Roxana Barbuceanu: „Suntem controlorii de trafic aerian din ROMATSA, compania care asigură controlul traficului aerian în tot spațiul aerian al României. La fiecare 24 de ore, dirijăm în condiții de siguranță maximă peste 2500 de aeronave, iar în zilele mai aglomerate chiar și 3000. Suntem, așadar, răspunzători de viețile a peste 600 000 de pasageri în fiecare zi. Lucrăm în ture, indiferent de sărbătorile legale și suntem antrenați să ne facem meseria perfect, fără greșeală.

De 33 de ani asigurăm profesionalism și siguranță pentru toate zborurile care survolează sau aterizează în spațiul aerian românesc.
În controlul traficului aerian nu este loc de erori, tocmai de aceea procedurile sunt respectate întocmai, iar legislația aeronautică stă la baza oricărui cuvânt rostit în frecvențele în care comunicăm cu piloții.

Dintre miile de aeronave care ne survolează spațiul aerian, fac parte, bineînțeles, toate marile companii aviatice: British Airways, Lufthansa, KLM, Emirates, Turkish Airlines, Austrian Airlines, Qantas, Qatar Airways, toate companiile de renume românesc care zboară sau au zburat vreodată: Tarom, Carpatair, BlueAir, Air Connect, AnimaWings șamd. Pe lângă ele, avem zboruri militare, utilitare, tehnice sau cargo. Le tratăm pe toate cu aceeași seriozitate, ne mândrim cu serviciile pe care le furnizăm și ne antrenăm, zi de zi, pentru a deveni tot mai buni! În aviație nu există loc de favoritisme și nici de ocolire a legilor și procedurilor. Nu degeaba se spune că legislația aeronautică s-a scris cu sânge.

Așa cum se spune în aviație că piloții români sunt foarte buni, nici controlorii români nu au fost și nu sunt mai puțin apreciați, la nivel mondial.
Suntem dezamăgiți că, în ultima vreme, o companie apărută “ieri” în peisajul aviatic românesc, alege să-și facă reclamă denigrand instituția noastră și pe controlorii de trafic aerian. Vă asigurăm că toți controlorii de trafic aerian merită doar apreciere și respect iar compania noastră este certificată și avem toate auditurile la zi, cu cele mai bune rezultate!

Noi nu ne ocupăm cu elaborarea orarelor de aeroport, asigurăm strict controlul traficului aerian 24 de ore din 24 pentru survoluri și, în funcție de programul de operare, pentru aeronavele care decolează/aterizează pe aeroporturile din România.

Dacă o anumită companie aviatică apelează la opinia publică pentru a fi favorizată, prezentând informații false, tendențioase și manipulative, este momentul să fie informați că legile aeronautice sunt foarte clare iar noi suntem hotărâți să le respectăm, așa cum am făcut-o și până acum!

Asigurăm toate companiile aeriene de toată seriozitatea și buna noastră colaborare și-i asigurăm pe toți pasagerii că spațiul aerian al României este unul dintre cele mai sigure din lume!
TOTI CTA ROMATSA”

Advertisements
Previous Story

Directorul Alexandru Anghel: „Aeroportul Brașov nu se închide. Pentru Dan Air, pentru cele două zile, mutăm programul de la 10.00 dimineața la 22.00 seara”

Next Story

Brașov. 28 de copii internați cu toxiinfecție alimentară de la o tabără organizată în Moieciu