Last Updated on aprilie 28, 2022 Fântâna arteziană de tip sovietic din Piața Sfatului ar putea fi dezafectată și amenajată în alt loc. Este propunerea arhitecților care au câștigat proiectul de reamenajare a Pieții Sfatului.
Consilierii locali au discutat în şedinţa de plen de miercuri, 27 aprilie, mai bine de o oră, despre proiectul de reamenajare a Pieţei Sfatului din Braşov. Aceste discuţii au avut loc în contextul în care în şedinţa de plen a Consiliului Local au fost invitaţi să prezinte proiectul arhitecţii care au câştigat concursul de soluţii pentru reamenajarea „kilometrului zero” al oraşului. Printre altele, ei au menţionat că propunerea lor este ca actuala fântână arteziană să fie dezafectată şi reamenajată în alt loc, anunță G4Media.
În viziunea arhitecţilor, fântâna în mijlocul pieţei reprezintă o viziune ce nu mai este de actualitate. De cealaltă parte, unii consilieri locali au avut alte păreri. Unii au invocat faptul că această fântână este deja un element important pentru istoria oraşului, printre altele, aici fiind locul în care s-au aprins lumânări în memoria eroilor Revoluţiei din anul 1989, dar şi în memoria victimelor tragediei de la Colectiv.
„Braşovul a fost declarat oraş martir, iar această fântână a fost acolo şi la evenimentele din 1987 şi 1989. Sunt multe persoane care se regăsesc cu acea fântână, poate ar trebui pusă mai mult în valoare. Trebuie găsită o soluţie pentru ca fântâna să fie pusă în valoare, chiar dacă este necesară şi o schimbare a Pieţei”, a justificat consilierul liberal Ciprian Chiricheş, citat de bzb.ro.
În replică, arhitectul Florian Stanciu a precizat că probabil, la cele două revolte, manifestanţii au profitat de deschiderea acestui spaţiu, nu de fântâna în sine, deoarece „când te uiţi la o fântână, mergi să iei apă, să te răcoreşti, sunt mai degrabă utile, nu au nici un fel de afectare”, iar „memoria transcende esteticul”. Totodată, la baza temei de proiectare au stat şi răspunsuri ale cetăţenilor a mai adăugat acesta.