Brașov. Scumpiri uriașe. Apartamentele noi s-au scumpit cu 25,7% în ultimele 12 luni, ajungând la 1.641 de euro/mp

Last Updated on aprilie 13, 2022 Creșterea prețurilor materialelor de construcții a dus la o scumpire accelerată a apartamentelor din Brașov.  Potrivit indicelui imobiliare.ro, apartamentele noi din Brașov s-au scumpit în ultimul an cu 25,7%, ajungând la o medie de 1.641 de euro/mp. Numai în luna martie s-au scumpit cu 4,3%, adică un metru pătrat util s-a scumpit cu 67 de euro.

În același timp, apartamentele vechi s-au scumpit „doar” cu 16,5% în ultimul an, ajungând la un preț mediu de 1.465 de euro/metrul pătrat, informează bizbrasov.ro.

Brașov. Scumpiri uriașe. Apartamentele noi s-au scumpit cu 25,7% în ultimele 12 luni, ajungând la 1.641 de euro/mp 1

Pe segmentul locuințelor vechi, garsonierele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu 17,4%, ajungând la 1.537 de euro/mp. Numai în luna martie, cererile proprietarilor au crescut în medie cu 3% (45 de euro/mp).

În perioada analizată, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit cu 16,8% (215 euro/mp), ajungând la prețul de 1.496 de euro/mp. Totuși, în luna martie, scumpirea a fost de doar 1,4% (20 de euro/mp).

Consultanții imobiliari brașoveni anunță o creștere cu 60% a prețurilor locuințelor din Brașov și împrejurimi în următorii cinci ani.

„Brașovul încă nu a atins potențialul Clujului sau al Constanței. De aceea ne așteptăm la creșteri mari de prețuri în următorii ani, având în vedere apropiata inaugurare a aeroportului, faptul că nu mai ai unde să construiești în oraș, iar indicii urbainstici sunt tot mai drastici, investițiile care ar urma să fie realizate prin PNRR”, a declarat Răzvan Calița, managing partner SVN România Brașov. „Cererea a rămas constantă în piață, poate a crescut un pic, dar ne confruntăm cu o lipsă a locuințelor fizice, având în vedere ritmul de construcție și greutățile întâmpinate cu eliberarea documentațiilor necesare”, a spus acesta pentru BizBrașov.

Economistul Iancu Guda: „Se dau urmatoarele ingrediente:
👉 ROBOR maturitate 3 luni este 4,7%, triplu vs aceeasi perioada a anului trecut (BNR, grafic 1). Automat, ratele lunare la banci cresc in medie cu 35% – 40%. Amanarea temporara nu este o solutie, dobanda merge in continuare, in 2023 ratele vor fi si mai mari. IRCC va ajunge la nivelul ROBOR cu un decalaj de maximul 6 luni.

👉 inflatia anuala depaseste 10% pentru prima data in ultimul deceniu (INS, Grafic 2). Probabil va ramane acolo tot restul anului, chiar si mai mult (restrictiile impuse Rusiei vor continua multi ani, efectele razboiului din Ucraina sunt de lunga durata, indexul preturilor producatorilor creste cu +30%). Erodarea puterii de cumparare si scaderea standardului de viata reduce bancabilitatea pentru foarte multi potentiali clienti

👉 oferta de imobiliare creste la maxime istorice: +5% locuinte terminate in 2021 (numarul absolut este la maximul ultimului deceniu) iar autorizatiile de costruire au crescut cu 24% in 2021 (maxim istoric) – vezi comunicatele INS

👉 marjele de profit ale dezvoltatorilor sunt foarte mari (se construiste mp la max. 1000 eur si pretul depaseste 2000 eur pr majoritatea apartamentelor noi construite). Preturile actuale sunt exagerat de mari, iti recuperezi pretul de achizitie din chirie in min. 25 de ani, enorm! Daca pretul este corect (reflecta valoarea investitionala) iti recuperezi banii platiti din chiria incasata pe 15 ani, din care scazi 20% pentru taxe, grad neocupare si cheltuieli intretinere. Un apartament care se poate inchiria cu 500 euro, valoreaza 72.000 euro

👉 Randamentul anual net max 4,5%, de doua ori sub inflatie, cu mult chin si efort. Chiria medie a scazut cu 10% fata de nivelul anterior pandemiei. Chiriasii se gasesc foarte greu, multi si-au cumparat aparatemente pe credite supradimensionate care au ajuns la 21 mld lei / 2021 (in crestere cu 40% vs 2020 si de 2 ori mai mult decat 2007+2008 luate impreuna!

👉 materiile prime s-au scumpit, dar reprezinta 30% – 40% din costurile totale si maximum 15% – 20% din pretul final. Doar scaderea TVA de la 19% la 5% este de 2 ori mai mare decat cresterea costurilor de constructie! Dezvoltatorii imobiliari au facut profituri record in 2021 (voi publica in curand datele financiare la nivelul sectorului si top jucatori)
Concluzia 👉 cererea bancabila scade la minimul ultimului deceniu / oferta de imobiliare creste la maximul istoric al Romaniei 💡
Ghici? ce se va intampla cu pretul imobiliarelor?”

Advertisements
Previous Story

FELICITĂRI! Elevii Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, cei mai buni din lume la un concurs organizat de NASA

Next Story

Brașov. Noua „compostare” la RATBV: abonamentul – în fiecare autobuz, altfel amendă 60 de lei