Last Updated on februarie 18, 2022 Ieri, la Primărie, a avut loc o dezbatere privind oportunitatea construirii unui nou drum către Poiana Brașov, de pe strada bazaltului, din Bartolomeu. Copaci de pe 5 hectare ar fi fost tăiați pentru construcția drumului.
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat în timpul dezbaterii de ieri că aceasta a fost prima etapă a consultării braşovenilor în ceea ce priveşte acest proiect, informează bzb.ro. „Discuţia despre acest proiect nu se termină astăzi ci va mai continua. Vom continua să preluăm opiniile favorabile şi defavorabile. Poate că sunt unii care consideră oportun acest proiect, iar noi trebuie să preluăm punctele de vedere. Vom avea un formular online şi alte modalităţi de preluare a punctelor de vedere La un moment dat se va ajunge la o decizie în Consiliul Local Braşov, iar în momentul votului este bine ca aleşii să aibă la dispoziţie raportul acestei dezbateri”, a explicat primarul.
George Alexandru Costan: „Drumul prin Stejeriș – gânduri la cald despre dezbatere
În primul rând, a fost o dezbatere (cu autoritățile) care a lipsit în cazul Goriței. Un deja-vu a existat legat de impactul știrii că se discută dintr-o dată realizarea drumului. Bineînțeles, mare parte din nemulțumiri și întrebări au fost dominate de revoltă, iar proiectantul a picat undeva la mijloc, nepregătit pentru asaltul de întrebări și nemulțumiri. Cred că cei mai mulți din noi (150 înscriși și 80+ prezenți constant) aveam nevoie de răspunsuri la întrebarea „DE CE?!”.
În al doilea rând, documentația lipsă cuplată cu emoția au făcut ca dezbaterea să deraieze din când în când. E și firesc să ventilezi când îți pasă de orașul în care locuiești, ești nedumerit și te simți neputincios ca cetățean. Însă, cred că dacă documentația ar fi fost bogată (în locul unui simplu rezumat și a câtorva imagini), poate că dezbaterea ar fi fost mai punctuală. Oamenii au avut nevoie de un context pe care l-au primit în cele 3+ ore de dezbatere.
În al treilea rând, documentația nu pare să fi convins pe nimeni. Avizul de mediu pare să fi fost dat nu-știm-cum, fiindcă percepția lumii despre Stejeriș este că tot dealul e rezervație, iar defrișarea lui nu poate fi OK pentru mediu. De fapt, anexa 1 a Legii 5/2000 o menționează ca având doar 16 hectare. Avizul de cultură nu știm dacă a fost dat, studiul de trafic utilizat nu pare realist mai ales pentru locatarii impactați de proiect, iar legislația în general pare să fi fost folosită selectiv în contextul comandării studiului de fezabilitate.
În al patrulea rând, deși dezbaterea a fost menită oficial pentru a discuta variante de traseu, a fost evident conflictul de viziuni între ce ar presupune drumul și primar. Deși e limpede distrugerea unei păduri pentru câțiva km de asfalt, deci costuri de mediu importante, primarul a afirmat de câteva ori că mai degrabă ar încuraja conservarea pădurii și sprijinirea mijloacelor de transport public. Doar e planificat un sistem Park&Ride fix în Bartolomeu, deci nu mai vorbim de vorbe.
În final, cred că proiectul de drum este toxic pentru mediu, nu-l văd agreat de mai nimeni, iar dezbaterea mi-a lăsat impresia că am fost obligați să discutăm două variante foarte similare, fără a putea lua în calcul soluții de trafic mai puțin intruzive, mai inteligente, mai ieftine și mai agreabile de către cetățeni. Eventual, și cu argumente juridice mai solide. Oricum, primarul s-a arătat deschis către alternative. Sper să nu mai văd spații verzi distruse în oraș doar „pentru că se poate”.
P.S. Prezența unor membri PNL la dezbatere din postura de moraliști nu a trecut neremarcată. În speța Goriței, au fugit de dezbateri, iar acum dau lecții de debate. Puțină umilință nu a stricat nimănui… Va urma oricum un chestionar pentru un feedback mai extins, lucru de apreciat.
Sursa foto: infobrasov.net (ce e cu roșu reprezintă pădurea impactată de proiectul de drum)”