Last Updated on noiembrie 16, 2021 Vestea că Aeroportul Brașov ar putea fi funcțional la finalul anului viitor a produs un pic de tulburare la Sibiu. Jurnaliștii de la sibiu100% scriu că „Sibienii care nu găsesc destinația favorită pe lista zborurilor din Sibiu vor putea merge la Brașov, pentru o călătorie în Europa”.
Asta în condițiile în care Aeroportul Sibiu a rămas totuși micuț, după ani de funcționare iar Aeroportul Brașov se anunță al treilea că mărime din România.
„Aflat la puțin peste 100 de km în linie dreaptă față de Sibiu, viitorul aeroport din județul Brașov, care se construiește în zona Ghimbav, mai are foarte puțin până la finalizare și va reprezenta o concurență puternică pentru Aeroportul Sibiu, din foarte multe puncte de vedere.
Mărimea orașului, atractivitatea turistică, interesul unora dintre companiile care sunt localizate în Brașov și care astăzi folosesc zboruri către Sibiu, toate vor reprezenta factori ce vor afecta eficiența aeroportului din județul Sibiu. Nu în ultimul rând, sibienii care nu găsesc destinația favorită pe lista zborurilor din Sibiu vor putea merge la Brașov, pentru o călătorie în Europa”, spun cei de la sibiu100%.
Potrivit descrierii proiectului, Aeroportul Brașov va avea două niveluri, va exista un perimetru disponibil atât pasagerilor cât și persoanelor care însoțesc călătorii, va exista un restaurant, zonă de duty-free, două porţi de îmbarcare, și a treia cea mai mare pistă după Bucrești și Cluj-Napoca, ceea ce va permite aterizarea aeronavelor de mari dimensiuni.
Vineri, 12 noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a vizitat amplasamentul Aeroportului Internaţional Braşov pentru a vedea la faţa locului, dar şi de la înălţime, în ce fază a ajuns construirea obiectelor care compun infrastructura aeroportuară.
👉 „Şantierele sunt într-o evoluţie continuă şi într-un progres bun. Avem două contracte care astăzi sunt în implementare: pe de o parte sunt cele şapte obiecte – remiza PSI, clădirea energetică, porţile de control acces, gospodăria de apă, drumul tehnologic, drumul de acces spre aeroport şi parcarea din faţa terminalului, iar pe de altă parte avem în lucru sistemul de televiziune cu circuit închis, devierea canalului Besălcin, drumul perimetral şi gardul amplasamentului. Anul trecut am fost nevoiţi să reziliem un contract de lucrări, deoarece a avut un progres foarte lent, de doar 12%, şi a trebuit să reluăm procedura de achiziţie. În momentul de faţă vă pot asigura că toate lucrările pe care le-am contractat sunt în grafic”, a spus şeful administraţiei judeţene.
El a menţionat că în această perioadă Consiliul Judeţean desfăşoară achiziţia pentru tot ce înseamnă echipamentele de radionavigaţie, o etapă de lucru obligatoriu de parcurs pentru funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov.
👉 „Suntem în etapa de evaluare tehnică a singurei oferte depuse, după care urmează evaluarea din punct de vedere economic şi raportul final al procedurii. Ne-am propus ca împreună cu reprezentanţii ROMATSA, care ne ajută în procedurile de evaluare, precum şi cu specialiştii firmei care va furniza echipamentele de radionavigaţie, să realizăm un grafic de implementare a serviciilor de navigaţie aeriană şi să putem comunica într-un timp cât mai scurt data exactă la care se va putea decola şi ateriza pe Aeroportul Braşov”, a spus şeful administraţiei judeţene.
Preşedintele CJ a survolat amplasamentul Aeroportului de la Ghimbav şi a prezentat pe pagina sa de socializare, în direct, stadiul lucrărilor, estimat la un progres de peste 70%.
👉 „Gospodăria de apă este într-un progres avansat, clădirea energetică este finalizată şi în momentul de faţă se lucrează la interior pentru dotarea cu aparatura necesară. Cele două posturi de control acces sunt şi ele construite. Remiza PSI este în lucru, aici urmând să fie aduse utilajele de intervenţii pe care le avem achiziţionate. Drumul tehnologic care face legătura între terminal şi remiza PSI a ajuns aproape de finalizare. Lucrările la drumul de acces la aeroport dinspre Ghimbav s-au încheiat, în timp ce la parcarea din faţa terminalului încă se lucrează. De asemenea, numeroase utilaje sunt prezente pe şantierul de construcţie a drumului perimetral”, a explicat Adrian-Ioan Veştea.
Preşedintele CJ Braşov şi-a exprimat încrederea că anul viitor vom putea avea primul zbor de pe Aeroportul Braşov – primul aeroport construit de la zero în România, după anul 1974.
Vezi aici Video: