Last Updated on iunie 14, 2021 După tragedia din Italia din luna mai, când o telecabină s-a prăbușit și 14 persoane au murit, administratorii din Poiana Brașov au ieșit la explicații.
„Cabinele noastre sunt generaţii similare cu cea care s-a prăbuşit în Italia. Sunt generaţii din perioada 1970-1980”, a precizat Ion Rufa, directorul Ana Hotels, societate care se ocupă de administrarea domeniului schiabil din Poiana Braşov, citat de bzb.ro
Totuşi, instalaţiile din Poiană sunt sigure, deoarece sunt verificate tot timpul, potrivit lui Ion Rufa. „Bineînţeles că nimic nu e sigur 100%, dar aceasta e problema: să se facă verificările care sunt prevăzute în manualul de operare a instalaţiilor. Nu funcţionează, opreşti instalaţia până remediezi defectul.
Sunt verificări zilnice, care se fac dimineaţa, săptămânale, trimestriale, anuale, care se fac la autorizare, e destul de bine stipulat. Sigur, când opreşti intenţionat frânele de siguranţă, este vorba de o greşeală umană mare, pentru care cineva va răspunde, dacă aşa s-a întâmplat (în Italia, n.r.)”, a mai spus Ion Rufa.
Procurorul italian Olimpia Bossi a declarat, conform agenției ANSA, că frâna de urgență a telecabinei „nu a funcționat”. Pe lângă cablul rupt, ancheta procurorului va trebui să stabilească motivul pentru care frâna de urgență a cabinei prăbușite nu a funcționat.
„Toate acestea sunt presupuneri, dar cred că a existat o dublă problemă: ruptura cablului și frâna de urgență care nu a funcționat. Nu știm de ce nu s-a activat”, spune salvatorul alpin Matteo Gasparini, potrivit Digi 24.
Frâna de urgență nu s-a activat, iar după ce s-a rupt cablul, telecabina a coborât în viteză, ajungând să fie catapultată, mai scrie presa italiană.
Telecabina se afla în urcare, la aproximativ 100 de metri de vârful muntelui, în momentul în care s-a rupt un cablu.
Telecabina trecuse prin ample operațiuni de modernizare între 2014 și 2016, care au costat peste 4 milioane de euro.