Last Updated on iunie 2, 2014
Compania livrează acum produse fierte în Spania, Italia şi Cipru, însă ponderea acestora în producţie este foarte mică.
Grupul Sergiana din Braşov, cu activităţi în industria alimentară, a trecut anul trecut de afaceri de 40 de milioane de euro. Grupul, înfiinţat în 1990 ca o afacere de familie, este controlat de familia Neculoiu şi are în prezent afaceri integrate, de la creşterea animalelor (44.000 de porci şi 400 de vaci) la cultivarea terenului agricol (1.300 de hectare), producţia de mezeluri, până la retail şi horeca printr-o reţea de 56 de magazine proprii şi cinci restaurante.
În 2013, acţionarii Sergiana au decis să intre pe segmentul creşterii vacilor de carne, mai puţin exploatat de fermierii români, care au preferat producţia de lapte, şi au construit o fermă de 400 de vaci, din care 120 din rasa Angus, renumită pentru calitatea cărnii, dar şi pentru faptul că vacile sunt uşor de întreţinut.
„Pentru a-mi asigura un confort de sacrificare, adică 50% din resurse, am nevoie de 2.000 de capete de vaci”, a explicat Tudor Neculoiu (foto), directorul general al grupului. Neculoiu spune însă că anul acesta ferma îşi va dubla şeptelul la 800 de capete, iar noile achiziţii vor fi atât din rasa Angus (circa 100), cât şi din rasa Bălţata Românească.
Preţul unei vaci Angus variază între 1.500 euro şi 1.800 euro, iar Bălţata costă între 600 şi 700 de euro, a spus Neculoiu. Astfel, valoarea totală a investiţiei în cele 400 de vaci este de aproximativ 400.000 de euro.
Sergiana sacrifică animalele în abatorul construit în comuna Şercaia şi îşi asigură 90% din materia primă necesară producţiei de mezeluri din surse proprii. În abatorul din Şercaia sunt sacrificate şi vaci ale companiei Karpaten Meat din judeţul Sibiu, care creşte aproximativ 2.200 de vaci Angus, potrivit lui Neculoiu, adică peste un sfert din efectivul total din România.
Sergiana este în proceduri de acreditare pentru exportul de mezeluri, iar piaţa spre care ţinteşte este Germania, unde va livra produse din gama de vârf. „Exporturile au fost reluate doar pe hârtie. Pentru că 90% din materia primă utilizată în producţie reprezintă carne de porc proprie, trebuie să auditez ferma pentru a fi compatibilă pentru export. În momentul de faţă suntem în proceduri de acreditare”.
Producătorul de carne livrează produse fierte în Spania, Italia şi Cipru, însă ponderea acestora în producţie este foarte mică. „Avem capacitate de export, iar piaţa spre care ţintim este Germania unde vrem să exportăm produse din gama de vârf – carne proaspătă şi produse cu valoare adăugată mare precum cele crud-uscate”. Fabrica de mezeluri a grupului are o capacitate de 30 de tone pe zi, iar vârful producţiei, este atins în lunile de toamnă. ( sursa: bzb.ro)
Reţeaua de 56 de magazine ale Sergiana contribuie cu peste 50% la cifra de afaceri a grupului (în jur de 20 milioane de euro), restul venind din livrările către magazine de proximitate şi hipermarketuri, precum Auchan şi Carrefour Braşov, potrivit lui Neculoiu. Grupul avea şi trei magazine de produse tradiţionale în Bucureşti, pe care însă a decis să le închidă pentru că „în Bucureşti conceptul de piaţă agro-alimentară este diferit de cel din provincie”, majoritatea bucureştenilor preferând să cumpere din hipermarketuri. „Adresabilitatea noastră în Bucureşti era către cumpărători care nu aveau timp suficient să se ducă în supermarket”, a mai spus Neculoiu.