Last Updated on martie 1, 2021 Marius Vintila este supărat din cauza poluării masive din Brașov, printre puținii supărați, majoritatea brașovenilor ne având nicio problemă că se îmbolnăvesc la plămâni, inimă sau fac un cancer.
El a inițiat și o petție online care va fi transmisă Primăriei- Opriți motoarele, redați Brașovului aerul de munte!
Marius Vintila: „“Nu există dreptul la loc de parcare”. Al Copone
“Mașina poluează, deci folosirea ei ne afectează tuturor sănătatea. Bicicleta, trotineta, picioarele nu poluează, deci nu îi afectează pe ceilalți”. Rudolf The Reindeer Diesel
Acestea fiind zise, puteți să nu citiți textul dacă nu aveți chef, și să mergeți direct la petiție.
Constituția României
Art. 34, 2: Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
În afară de rîndurile de mai sus, două experiențe m-au îndemnat la această inițiativă: pentru prima oară după 1990 am avut ocazia să stau la Brașov un an fără întrerupere. Tot pentru prima dată am susținut punctual, public, un politician care s-a ales într-o funcție publică, respectiv cea de primar.
La Brașov stau într-un apartament într-o casă veche, la 10 minute pe jos de centru.
La Brașov e fain că sînt aproape munții, unde ies pentru alergare, bicicletă, schi de tură, escaladă, plimbare.
La Brașov e fain centrul vechi, cu excepția faptului că a devenit supraaglomerat mai ales cu mașini, nu doar cu oameni.
La Brașov altceva nu prea mai e fain.
Dar dintre multele probleme le-am ales doar pe cele care ne pun în pericol zilnic sănătatea și care creează situații ce pot fi rezolvate (sau cel puțin ameliorate) cu cheltuieli foarte mici sau zero, prin decizii ale CL care nu necesită o durată mare de implementare, situații a căror ameliorare s-ar observa de asemenea, în scurt timp.
Orașul se sufocă. În cele mai multe zile aerul este nociv. Cauza principală sînt mașinile, apoi ceva întreprinderi cărora fosta administrație locală le-a permis să ne polueze chiar din aria urbană, din interes pur economic pentru ele. Probabil și pentru unii din foștii membri ai administrației, dar asta nu s-a dovedit. Încă. În orice caz cele cîteva sute de locuri de muncă și ceva taxe ușor de ocolit nu justifică îmbolnăvirea aerului pentru mai mult de 250 de mii de oameni, oricum am lua-o.
Mirosul de la gropile de gunoi “ecologice” situate prea aproape de oraș de către aceeași administrație apare odată la cîteva zile.
Transportul în comun este foarte lent, iar acesta e unul dintre motivele pentru care lumea preferă mașinile personale, în ciuda faptului că ele ne sufocă și urcă poluarea sonoră la un nivel de asemenea nociv.
Infrastructură pentru transport alternativ aproape că nu există.
Praful din oraș se așează pe marginea carosabilului sub formă de noroi.
În altă ordine de idei, noua administrație este în pîine de patru luni. Deși dacă suni la primărie îți răspunde tot o roboată (ceea ce mi se pare aberant pentru o instituție care este a cetățeanului), o schimbare la nivel de transparență și deschidere către public s-a produs. Însă schimbarea cea mai importantă (nimic nu e mai important ca sănătatea), în ceea ce privește scăderea nivelului poluării din oraș, se lasă așteptată.
Pînă acum noua administrație a arătat că este mult mai capabilă de a găsi scuze pentru care lucrurile nu se pot face decît cea veche, care de altfel nu își bătea capul cu explicații.
Nu știu dacă cauza pentru care nu se produc schimbări în această privință esențială (vorbim de sănătatea publică!) este incapacitatea noilor funcționari de a lucra după regulile înțepenite ale instituțiilor române, incapacitatea lor de a produce orice fel de schimbări, lipsa de voință coroborată cu un confort tipic multor funcționari de stat, teama de a lua măsuri nepopulare, sau teama de a nu dezamăgi comunitatea oamenilor de afaceri care i-au susținut în campanie. Probabil o combinație din toate astea.
Două postări ale primăriei mi-au atras atenția recent. Una “oficială” a primarului Allen în care ne întreba pe noi, cetățenii, ce am învățat după primul an de Covid.
Evident că la întrebarea asta a primit răspunsuri gen “dom’ primar, noi la spitalul județean ne pișăm în găleți că nu merg budele…dvs. sînteți bine?”
A doua, neoficială, era un comment în care cineva de la comunicare spunea că dacă s-ar lua măsuri restrictive de trafic rutier s-ar declanșa o puternică reacție negativă a cetățenilor.
Prima postare nu are nevoie de comentarii, a doua da. Fiindcă dacă noii funcționari ai primăriei nu sînt Scripcaru și sînt pe bune preocupați că aerul la Brașov e nociv, și totuși nu sînt gata să ia măsuri nepopulare dar care se impun pentru îmbunătățirea situației, înseamnă că nu au ce căuta acolo. Eu de aia am votat cu Allen (nu cu USR!), și nu regret.
Dar mai știu că orice persoană care se alege se pomenește într-o situație care îndeamnă la uitarea unor promisiuni și motivații, și că niciodată nimeni nu a obținut ceva de la un funcționar public fiind amabil cu el sau ea, ci numai punînd presiune, insistînd, supărînd etc.
Dacă insiști sau superi de unul singur, fie nu vei fi băgat în seamă fie, în cazul meu, primești un telefon de la amicii din primărie și ți se explică de ce nu se poate, cu detalii pe care se presupune că le vei ține pentru tine. Un făcut cu ochiul complice. E pentru tine nu pentru popor, tu înțelegi, ești “de al nostru”. (Așa am pățit cu pomul de Crăciun din piața Sfatului – brad natural, idee pe care nu am mai insistat singur că mi s-a spus că abia s-a obișnuit echipa cu posturile, bla. Rău am făcut, fiindcă acu’ vreo săptămînă au mai dispărut trei molizi, de vreo 80 de ani bucata, care obstrucționau ca tîmpiții fațada recondiționată a Cercului Militar, o mare realizare arhitecturală unde se țin nunți.)
Mă rog, asta e a treia tentativă a mea de activism în noul mandat – din care a trecut 9% – cu care vreau să grăbesc nițel treaba cu calitatea aerului. Primum non nocere, nu? Atunci cînd cu bradul m-au întrebat amicii din primărie de ce nu fac ceva “ca lumea”, adică să lucrez cu ei, adică să mă angajez la primărie poate, nu am înțeles bine.
Le-am spus că e nevoie și de unii care să comenteze fără să fie parte din vreo gașcă, asta ar trebui să facă presa. A doua oară cînd am avut tupeul să cîrtesc în mandat am fost trimis la loc inclusiv de oameni mișto care mi-au zis să am răbdare că proiectele astea durează cu anii. Nașpa, mi-am zis, mi-am adus aminte că am 52 și poate prind tramvaiul la Brașov cum am prins și autostrada Comarnic…
(BTW, nu sînt fan tramvai din simplul motiv că prin educare, apel la buna noastră înțelegere și respectarea dreptului nostru la sănătate, se pot face schimbări uriașe fără urieșenii de infrastructură care ar da orașul peste cap cu anii.)
Ideea e că oricare ar fi motivele pentru care lucrurile nu par să se miște, ele trebuie să se miște!… fiindcă la Brașov este dăunător să respiri. La propriu. Sîntem într-o pandemie de boală de plămîni. Dacă nu acum, atunci cine?…
De aia în petiție propun să cerem doar lucruri ce pot fi făcute aproape fără bani, aproape de pe azi pe mîine, care sigur vor provoca reacții de protest dar fără de care ne vom îmbolnăvi mai rău. Noi și copiii folosiți drept scuză ca să circule părinții doar cu mașina. Că parcă taică-miu nu ne ducea la grădi cu autobuzul, de pe Hărmanului la Poarta Șchei!… Dar cum să ceri așa ceva unei familii moderne? Mai bine îi moare copchilu’ de astm decît să își scoboare din mașină posteriorul.
Ca s-o scurtăm, vă invit să supărăm împreună! Cu cît mai mulți, cu atît mai vesel.
(Nu trebuie să fim cu toții de acord cu toate punctele, dar dacă vă plac cel puțin 6 din cele 11, recomand să semnați, fiindcă chiar administrația ne cere ajutorul. Să i-l oferim. Eu voi depune semnăturile la registratura primăriei.)