Tudor Duică: „Un respectuos omagiu braşovenilor…Ei ne-au adus aminte, acum 33 de ani, că mai existăm… 15 Noiembrie 1987, Revolta de la Braşov, sau începutul sfârşitului, pentru regimul comunist”

Last Updated on noiembrie 15, 2020 La 15 noiembrie 1987 muncitorii de la uzina „Steagu Roşu” s-au revoltat și au ieșit în stradă împotriva partidului comunist român. Revolta din 15 noiembrie 1987 a braşovenilor a fost primul protest muncitoresc stradal din anii regimului comunist.

Tudor Duică: „Un respectuos omagiu braşovenilor…Ei ne-au adus aminte, acum 33 de ani, că mai existăm…
15 Noiembrie 1987, Revolta de la Braşov, sau începutul sfârşitului, pentru regimul comunist.
Tudor Duică: „Un respectuos omagiu braşovenilor...Ei ne-au adus aminte, acum 33 de ani, că mai existăm... 15 Noiembrie 1987, Revolta de la Braşov, sau începutul sfârşitului, pentru regimul comunist” 1

Manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului. La sosirea serii, forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a orașului și au împrăștiat prin forță revolta.

Au fost folosite inclusiv gaze lacrimogene, câini și mașini blindate. Deși nu există date că cineva ar fi fost ucis, circa 300 de protestatari au fost arestați. Totuși, deoarece regimul ceaușist a ales să trateze protestele ca pe „cazuri izolate de huliganism”, sentințele nu au depășit trei ani de închisoare fără privare de libertate, o sentință relativ moderată în codul penal comunist.

Instanța a cerut însă executarea pedepselor la locul de muncă și deportarea din oraș a celor condamnați. După 1990 au putut fi documentate de către cercetători circa 100 de sentințe în Brașov, în timp ce alți manifestanți au fost condamnați în urma unor procese ținute pe tot teritoriul României.
La câteva zile după revolta muncitorilor, Cătălin Bia, student la Facultatea de Silvicultură, se așază în fața cantinei cu o pancartă pe care scria: „Muncitorii arestați nu trebuie să moară”. Lui i se alătură colegii Lucian Silaghi și Horia Șerban.

Cei trei sunt arestați imediat. Ulterior, în campusul studențesc apar grafitti de solidarizare cu revolta muncitorilor, iar unii studenți distribuie manifeste. Securitatea operează în total șapte arestări, iar cei arestați vor fi anchetați, apoi exmatriculați și retrimiși în localitățile de unde proveneau, fiind puși sub supraveghere strictă, împreună cu familiile lor.

Politologul Vladimir Socor, citând surse anonime din cadrul conducerii de partid de la București, precum și rapoarte independente ale unor călători occidentali întorși de la Brașov, susține ideea că mai multe sute de studenți ai Universității Politehnice din oraș ar fi participat în campus, pe 22 noiembrie, la un miting de solidarizare cu muncitorii brașoveni.

Nu există însă suficiente dovezi care să demonstreze afirmația lui Vladimir Socor”.

Previous Story

BREAKING – 9460 de cazuri noi de Covid-19 la 37.040 de teste prelucrate. Situația la Brașov!

Next Story

Dezastru! Brașovul a urcat la 8,14 rata de infectare și se apropie periculos de carantină! Sibiul și Alba Iulia au intrat în carantină la peste 10 rată de infectare