Last Updated on mai 15, 2014 În vara lui 2010, membrii Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Braşov au decis majorarea limitei de viteză pe străzile principale din municipiul Braşov de la 50 km pe oră, la 60 km pe oră, şi chiar la 70 de km pe oră, pe tronsoanele cu două benzi pe sens de la intrările în oraş, în afară de intrarea dinspre Târgu-Mureş. Doar în interiorul cartierelor şi în zona unităţilor de învăţământ, s-a menţinut restricţia de viteză de 30 km/oră, iar în zona centrală şi în Şchei de 50 km/oră. La început, măsura a fost provizorie, dar de la începutul lui 2011, aceasta a fost bătută în cuie după ce autorităţile au observat că se circulă în bune condiţii şi traficul a fost fluidizat.
În cadrul unei întâlniri pe care Asociaţia pentru Integrare Socială şi Protecţia Mediului „Feed-Back” Braşov a organizat-o, săptămâna aceasta, cu autorităţile braşovene în vederea identificării unor soluţii tehnice pentru realizarea de pistelor de biciclete în oraş, reprezentanţii Poliţiei Rutiere Braşov au subliniat faptul că, în prezent, „bicicliştii şi pietonii nu sunt protejaţi şi de multe ori devin victime ale accidentelor rutiere”. „În primele patru luni, comparativ cu perioada similară a anului 2013, numărul de accidente a crescut simţitor. De altfel, săptămâna trecută, în timpul unei discuţii cu administratorul oraşului, Miklos Gantz, am solicitat ca pe străzile din oraş să fie montate limitatoarele de viteză înaintea trecerilor de pietoni şi să fie redusă viteza maximă, de la 60 de km pe oră, la 50 km pe oră”, a declarat comisarul şef Szanto Florian, şeful Biroului Rutier Braşov, care este şi membru al Comisiei de Circulaţie din cadrul Primăriei Braşov. (sursa: BZB)
Refugii pentru pietoni
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, a precizat că, deja, municipalitatea a început să ia o serie de măsuri pentru a creşte siguranţa pietonilor, respectiv, pe arterele cu mai mult de două benzi de circulaţie pe sens, să fie amenajate, la trecerile de pietoni pe axul central al drumului refugii de aşteptare. „Acestea vor fi amenajate, în principal, în zonele unde există şcoli sau spitale. În funcţie de rezultate vom vedea dacă se impun şi alte măsuri”, a explicat Sorin Toarcea.
Totodată, autorităţile locale au precizat că este nevoie şi de o reţea coerentă de piste pentru biciclişti, ţinând cont că reprezentanţii Centrului de Voluntariat au solicitat acest lucru, lansând chiar şi o petiţie, anul trecut, care a fost semnată de 2.900 de persoane. „Voi discuta acest subiect atât cu primarul Braşovului, George Scripcaru, cât şi cu specialiştii din Primărie, iar perioada următoare trebuie să ne întâlnim, pentru a vedea ce se poate face în acest sens”, a precizat viceprimarul Adrian Atomei.
Edilii au întocmit o nouă harta de zgomot pentru municipiul Braşov pentru a vedea unde există depăşiri ale nivelului de decibeli admişi, fie din cauza traficului rutier, fie din cauza traficului feroviar sau din cauza activităţilor industriale. Cele mai mari probleme sunt, desigur, în ceea ce priveşte traficul rutier. Şi specialiştii în domeniu le-au recomandat edililor reducerea limitei de viteză în oraş pentru a fi mai mult linişte, aceştia fiind chiar mai drastici decât poliţiştii şi recomandând o limită maximă de 45 km pe oră pe bulevardele principale şi la 30 de km/oră în Centru. O recomandare care nu este deloc pe placul şoferilor, dar este agreată de pietoni şi de biciclişti care astfel s-ar simţi mult mai în siguranţă în trafic.