Last Updated on august 12, 2020 Allen Coliban, candidatul USR PLUS la Primăria Brașov, și-a prezentat viziunea despre oraș într-un interviu acordat hotnews.ro.
Idei principale:
Dacă ne uităm la ce înseamnă Brașov acum, dacă ne gândim la IT și la locuri de muncă, Clujul este Silicon Valley de România. Dacă ne gândim la învățământ și la universități, 80% dintre elevii brașoveni pleacă să studieze în alte părți, în alte zone. Dacă ne gândim la cultură, din nou, mergem la Sibiu, mergem la TIFF, la Cluj, nu avem lucruri care să ne plaseze acolo în topul orașelor din România. Și e păcat.
Cred că Proiectul Gorița este un caz tipic de administrație locală deconectată total de la interesul public. Pentru că vorbim despre pădurile municipalității, pădurile Brașovului, pădurile noastre, ale tuturor. Am reușit să stopăm acest proiect. A fost suspendat de către administrația locală și de către primari. Dar, mai mult, am obținut suspendarea actului local în instanță, cu juriștii – colegii mei din USR.
Aș vrea ca Brașovul să devină capitala verde a României, pentru că la ora actuală, din păcate, suntem pe ultimul loc ca suprafață de spații verzi pe cap de locuitor și această statistică este o statistică șocantă. Brașovenii nu au acces la parcuri și la spații verzi într-un areal acceptabil, adică la 10 minute de mers pe jos. Și am un plan pentru a face un parc în fiecare cartier.
Există platforme industriale și două dintre ele chiar sunt la ora actuală subiectul unor discuții despre cum ar putea fi reconvertite. Una dintre ele este chiar în zona centrală a orașului și are 21 de hectare, alta este fosta platformă Rulmentul. Ambele pot fi transformate în parcuri ample și în zone cu vegetație
Pentru a discuta despre bicicletă ca o alternativă și ca o opțiune de trafic urban, ar trebui să avem interconectivitate, ar trebui să avem opțiuni de a străbate orașul din oricare punct în oricare punct, în siguranță pe bicicletă. Există acest proiect, există încă de ani buni, propus din zona societății civile. L-am susținut și îl susțin și vreau să-l ducem la îndeplinire. Parte din soluții, mai ales pe zona centrală și zona veche, pot să fie și benzile folosite în comun: benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun, accesibile și bicicliștilor.
Legendarul aeroport este miza sau tema electorală favorită a tuturor politicienilor. Cum vom ajunge la acest aeroport? Pentru că, într-adevăr, avem o pistă turnată undeva în câmp și acum se lucrează la un terminal, dar nimeni n-a discutat de pregătirea infrastructurii conexe. Nu avem conexiune rutieră, cu adevărat nu avem o conexiune feroviară pentru viitorul terminal, nu avem nimic din ce ar însemna o dezvoltare corectă a acestui obiectiv.
40% dintre brașoveni, aproape jumătate dintre brașoveni nu au acces la spații verzi. Practic noi ne uităm la un fundal frumos, la un wallpaper verde, Tâmpa, dar nu avem acces la spații verzi. Cum putem schimba treaba aceasta? În primul rând, identificând acele terenuri care încă nu sunt ocupate și care încă mai pot fi salvate pentru a fi convertite.
Avem organizatori de festivaluri care sunt ambițioși și care propun niște concepte noi și atractive, adaptate inclusiv specificului orașului, dar, din păcate, relația dintre aceste inițiative private și Primărie la ora actuală lasă de dorit. Ne lipsește infrastructura culturală de bază. Avem un teatru dramatic, dar ar fi foarte frumos dacă am putea să-l transformăm într-un mall cultural. Dacă am putea avea o terasă în care să se consume cultură, dedicată acestui scop. Dacă am putea pune toate turnurile și toate bastioanele în valoare în acest sens. Avem Cetățuia, care este în paragină de ani buni de zile și care ar putea fi pusă în valoare în acest context cultural.
Este musai să prioritizăm transportul metrpolitan. Bazinul acesta uman din jurul Brașovului este zona din care noi ne luăm și forța de muncă, zona în care se mută chiar mulți brașoveni pentru a locui, pe acel model de cartiere-dormitor sau de suburbii-dormitor. Este important să avem conexiuni corecte și conexiuni eficiente din perspectiva transportului cu toate aceste zone.
Sursa mirosurilor neplacute este groapa de gunoi. Am mers inclusiv către Consiliul Județean Brașov cu această oportunitate de relocare a gropii actuale, pentru că nu este normal ca noi să avem o groapă la 500m de zonele locuite.