Last Updated on iunie 11, 2020 Cu tramvaiele distruse de George Scripcaru, RATBV se chinuie să facă un transport ecologic. Înlocuiește treptat autobuzele diesel cu cele electrice. Momentan cu picătura. Astăzi pune în circulație al patrulea autobuz electric. În trafic mai rămân 100 de autobuze diesel, poluante.
RATBV SA: „RATBV S.A. pune în circulație de mâine, 11 iunie 2020, al patrulea autobuz electric SOR, acesta urmând a deservi linia 23B, pe traseul Terminal Triaj – Strada Aurel Vlaicu – Terminal Municipal.
Alte trei autobuze electrice circulă pe traseul 36, Livada Poștei – Independenței, acestea parcurgând până acum în Brașov un număr de peste 2.000 de km. De asemenea, la ora actuală, pe traseele cu indicativele 2 (Rulmentul – Livada Poștei) și 31 (Valea Cetății – Livada Poștei) circulă șapte troleibuze noi Solaris. Toate aceste mijloace de transport noi, 100% electrice și cu zero emisii de carbon, au fost achiziționate de Primăria Municipiului Brașov, prin intermediul unor finanțări nerambursabile de la Agenția Fondului de Mediu sau de la Uniunea Europeană.
În cursul zilei de astăzi a fost realizată recepția stației de încărcare rapidă a autobuzelor electrice de pe Strada Independenței, în prezența specialiștilor de la firma Rail Electronics, parte a grupului SOR.
Această stație de încărcare rapidă poate deservi două autobuze în același timp, motiv pentru care a fost construit în respectiva locație un punct de transformare. Încărcarea rapidă se realizează cu o putere de maxim 160 kw pentru fiecare autobuz, ceea ce se traduce prin încărcarea cu aproximativ 1% pe minut pentru bateriile fiecărui autovehicul.
Aceste stații de încărcare rapidă vor fi esențiale în operarea autobuzelor electrice SOR pe timpul sezonului rece, atunci când autovehiculele vor avea un consum mai mare de energie. De asemenea, și în autobaza de la sediul RATBV S.A., de pe Strada Hărmanului, este montată încă o stație rapidă cu două posturi, echipament care se alătură celor alte cinci stații de încărcare lentă deja date în folosință.
Autobuzele electrice sunt produse de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia și au o lungime de 12 metri, cu câte 3 uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate 102 călători din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, 3 validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație.
De asemenea, autobuzele sunt prevăzute cu aer condiționat, sistem de supraveghere video exterior/interior autobuz (7 camere video / vehicul), sistem automat de numărare a pasagerilor, sistem de diagnosticare și colectare parametri vehicul, sistem audio și de comunicație șofer – dispecerat.
Ele sunt dotate cu motor electric de tracțiune amplasat central, putere nominală: 160 kW, cu recuperarea energiei la frânare și baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh, autonomie minim 200 km. Garanția este 5 ani sau 500.000 km (condiția care se îndeplinește prima), inclusiv pentru bateriile de tracțiune. Autobuzele din acest lot vor circula pe traseele: 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53.”