Last Updated on aprilie 27, 2020 Primarul George Scripcaru a scăpat, temporar, de dosarele penale și se poate întoarce în PL unde cu avânt poate distruge Parcul Central pentru a construi o parcare gigant de 2-3000 de locuri. Îl va opri cineva?
Allen Coliban: „ Ce face Scripcaru în vremea pandemiei și în interesul cui?
Profitând de restricțiile de deplasare, Scripcaru a desființat, pe ascuns, locurile de parcare de pe latura nordică a Parcului Nicolae Titulescu. Fără dezbateri publice și fără să ofere soluții alternative. Pur și simplu, brașovenii au fost puși în fața faptului împlinit.
Ca să ne dăm seama despre modul cum a operat primarul Scripcaru, amintesc faptul că nici consilierii locali nu au participat la luarea deciziei referitoare la desființarea acelor locuri de parcare.
Autorizația de construire a fost eliberată în 10 aprilie, când lucrările erau în plină desfășurare. Coincidență sau nu, în aceeași zi, consilierul local Șerban Șovăială ceruse informații privind autorizația de construire și contractul cu executantul lucrării. De asemenea, consilierul local Cristian Macedonschi a reclamat lipsa de transparență cu care a acționat primarul Scripcaru.
Mai mult, polițiștii Biroului Rutier Brașov au sancționat contravențional societatea comercială care a desfășurat lucrări de desființare a locurilor de parcare de pe strada Nicolae Iorga din municipiul Brașov, instituind în acest fel restricții de circulație pe drumul public fără a deține avizul Poliției Rutiere în acest sens.
Firma care a desființat locurile de parcare de pe Nicolae Iorga a fost amendată
În ciuda desființării locurilor de parcare de pe o latură a parcului, angajații Primăriei par să își păstreze privilegiul de a parca în jurul primăriei.
Aproape simultan cu lucrările de desființarea locurilor de parcare de pe Nicolae Iorga, au fost amenajate, tot în mod netransparent, locuri de parcare în zona viitorului hotel de la Palatul Telefoanelor.
Ne aducem aminte cu toții că acum un an, același Scripcaru își dorea să realizeze o parcare subterană de 2000-3000 de locuri sub Parcul N. Titulescu. Singura dezbatere publică a fost organizată de USR și petiția pentru conservarea Parcului Central a fost semnată de peste 6500 de brașoveni.
Viitorul hotel Radisson are nevoie de un număr de locuri de parcare de minim 50% din numărul camerelor pentru a primi cinci stele. Conform memoriului PUZ, va dispune de locuri de parcare în patru zone diferite: în fața hotelului, în parcarea subterană de la Spitalul Militar, în curtea imobilului de pe strada M. Sadoveanu, nr. 3, și la parcarea privată de pe George Barițiu.
Totodată, în același document scrie clar despre un acord cu Primăria pentru realizarea accesului subteran între viitorul hotel și viitoarea parcare subterană prevăzută a se realiza sub Parcul N. Titulescu.
O fi o coincidență faptul că principalul beneficiar al unei parcări sub parc ar fi viitorul hotel, iar acum Primăria îi amenajează locuri de parcare gratis, pe de o parte, iar pe de alta crește presiunea pe parcările din centru desființând locurile de pe partea opusă a parcului?!
E nevoie de parcări în centru. Dar decizia nu ar trebui luată într-un cerc închis. Identificarea soluțiilor pentru parcări ar trebui să se realizeze prin concurs de proiecte, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, și prin dezbateri publice.
Solicit primarului George Scripcaru să sisteze orice modificare urbanistică de impact major până la finalizarea planului urbanistic general (PUG), în al cărui caiet de sarcini întocmit de Banca Mondială sunt prevăzute consultări temeinice ale populației.
Noul PUG va avea menirea de a răspunde solicitărilor actuale și de a trasa liniile ce vor guverna dezvoltarea urbanistică a Brașovului pentru următorii zece ani.
Referitor la parcarea propusă sub Parcul N. Titulescu, care ar mutila cel mai vechi și mai frumos parc al Brașovului, îl anunț pe primarul Scripcaru că mă voi opune unui asemenea proiect, pe toate căile legale, în numele miilor de brașoveni cu care eu și colegii mei din USR am interacționat în ultimul an.
Lipsa transparenței cu care se iau deciziile, lipsa dezbaterilor publice și a consultărilor cu cetățenii sunt lucruri care trebuie schimbate rapid în Primăria Brașov”.