Last Updated on aprilie 8, 2020 Primăria nu are nicio problemă să taie mii de copaci din pădurea de la Noua. Chiar sunt mândri de asta, doar fac un parc dendrologic. Cândva.
Allen Coliban: „Drujbele nu dorm în pandemia de la Brașov. Cam așa s-ar putea rezuma viteza cu care dispare pădurea de lângă cartierul Noua.
Exact ca în cazul drumului forestier Gorița, autoritățile locale au aprobat, cu zero consultare publică, demararea unui proiect de realizare a unui „parc dendrologic”. 21,2 hectare de pădure urmau să fie rase la propriu, în vecinătatea cartierului Noua.
Demersurile pentru aprobarea proiectului au fost inițiate de către RPLP Kronstadt înca din 2015. Prima întâlnire publică de prezentare a Parcului Dendrologic a fost organizată de către autorități abia în 27 septembrie 2019, la sediul RPLPK. Atenție! La 4 ani distanță de la inițierea proiectului, autoritățile au făcut o primă informare publică…
Acum câteva luni s-au apucat de tăiat. Apariția utilajelor pe teren și primii arbori puși la pământ nu prevesteau ceea ce a urmat. Toți cei care urmărim ce se întâmplă cu pădurile Brașovului așteptam un parc dendrologic. Adică un parc cu mulți arbori, autohtoni si exotici. Mulți brașoveni mi-au trimis fotografii din Noua, cu arbori tăiați, arbori marcați și dovezi evidente ale modului în care pădurea este distrusă.
Colegul meu din USR, Marian Spiridon, a urmărit subiectul și a ajuns la concluzia că avem, din nou, de a face cu un proiect de exploatare care ridică probleme.
În acest moment, peste 3.000 din cei 5.129 de arbori marcați pentru tăiere au fost deja doborâți, fasonați și transportați în depozitul RPLP Kronstadt. In plină izolare a brașovenilor, drujbele răsună continuu în pădurea de la Noua.
Vor mai rămâne în picioare doar 223 de arbori pe 21.2 ha (10 arbori/ha), nu 1.300, așa cum a declarat pe 27 septembrie 2019 directorul RPLP Kronstadt, Regie aflată în subordinea Consiliului Local Brașov. Înteleg că în următorii trei ani, în locul pădurii defrișate, urmează să se planteze un număr de numai 1076 de puieți de arbori și arbuști. Aceștia ar ajunge la maturitate într-o perioadă de 30 până la 70 de ani. Suprafața de 20,5 ha se va înierba și se vor construi 6.9 km de alei.
Pe panoul amplasat la fața locului este menționat că se realizează Tăieri de Conservare. Conform normelor în vigoare, Tăierile de Conservare sunt tăieri de intensitate redusă, prin care se acordă o atenție specială îngrijirii exemplarelor tinere (1-10 ani) crescute din samânța arborilor maturi. În realitate, tăierile sunt de intensitate foarte mare, putând fi asimilate tăierilor rase. Semințișul natural existent nu este protejat, după cum se poate constata în zona deja defrișată. Nici măcar nu exista interes în acest sens, toată suprafața urmând să fie înierbată.
Solicit Consiliului Local Brașov să ia de urgența măsurile necesare pentru suspendarea imediată a tăierilor. Am și formulat în acest sens o scrisoare oficială către Consiliu (https://brasov.usr.ro/scrisoare-deschisa-catre-consiliul-lo…). Am sesizat deja Garda Forestieră, RPLP Kronstadt și Agenția pentru Mediu.
Suntem conștienți de faptul că lemnul este o resursă regenerabilă. Că exploatarea lui este necesară pentru industria prelucrătoare și pentru încălzirea locuințelor. Cred, totuși, că unele păduri îndeplinesc funcții cu mult mai importante și valoroase decat furnizarea de lemn. Astfel de păduri sunt cele cuprinse între Piatra Mare și Postăvarul.
Parcul Natural Brassovia este soluția care ne poate scapă de teama de a nu ne trezi tot mereu cu alte și alte tăieri rase sau de intensitate mare în pădurile din proximitatea Brașovului. Voi vorbi mai pe larg despre această soluție pe care am găsit-o împreună cu specialiști și pasionați de mediu pentru protejarea pădurilor din jurul Brașovului.
Până atunci poți afla detalii despre Brassovia aici: https://brasov.usr.ro/parcul-natural-brassovia-geoparc-unes…
Dacă și tu crezi că autoritățile locale sunt neglijente față de pădurile din jurul Brașovului, te invit să ”semnezi” simbolic, printr-un comentariu, cererea către consilierii locali din Brașov”.