Last Updated on februarie 8, 2020 După ce a distrus cel mai ecologic mod de transport, tramvaiul, Primăria caută tot felul de soluții pentru a mai reduce poluarea din oraș. Dar nu cea industrială, doar cea auto. Strategia Primăriei se bazează tot pe autobuze (chiar și electrice) dar acestea nu vor avea niciodată capacitatea de transport a tramvaielor. Sunt și bani europeni pentru tramvaie pe Green Deal dar trebuie să fii un pic deștept să-i poți lua. Clujul a cumpărat 24 de tramvaie noi Imperio, de la Astra Arad, pe lângă autobuze electrice și troleibuze. Este singurul oraș din România unde transportul public este 50% electric.
De ce este important un transport public electric și funcțional? Pentru că mulți șoferi vor renunța la mașini și pentru că actualele autobuze disel au făcut într-un an de zile aproximativ 4 milioane de kilometri prin oraș. Să se calculeze câtă motorină au inhalat brașovenii zi de zi de la autobuzele disel.
(foto Adevarul)
Mihai Nanu: „Mă întreabă lumea cum văd eu problema traficului în Brașov.
Într-un mod în care toate orașele civilizate au rezolvat-o, dar din cauza campaniei electorale și a vânătorii de voturi nu vă va spune niciun partid și implicit niciun candidat la primărie: descurajarea folosirii automobilului personal în favoarea transportului în comun, a bicicletelor și pe distanțe scurte mersul pe jos, plus alternativele Uber, taxi și ce mai vreți voi.
Fiindcă vă plac automobilele personale pe care mulți ați dat o avere și mulți nu concepeți asta. Mulți dintre candidați gândesc la fel și cred că bicicleta e pentru hipsteri, transportul în comun pentru sărăntoci, dar să vedem cum au rezolvat în mod real cei din orașele care ne plac problema traficului.
1. Mai întâi vorbim de parcări Park&Ride la intrările în oraș. Acolo ai ceva de genul 1 leu/zi în parcare mare, păzită. Nu riști nimic și e în siguranță. Acele parcări se află lângă terminalele de transport în comun gen RATBV. Vii din afara, gen București sau Zarnesti, lași mașina la intrare în oraș și iei transportul în comun pana unde ai treabă.
2. Transport în comun cu frecvente bune, legături bune în cartiere, rapid, ecologic și curat. Despre rapiditate și cât de ecologic, la pct 3 și 4.
3. Tramvaiul care la Brașov e subiect tabu. E singurul mijloc de transport de capacitate mare care poate prelua traficul din cartierele mari și din zonele economice aglomerate. Scoateți-vă din cap orice știți voi despre tramvaiul 101 care a fost scos în 2007! Tramvaiul ăla a fost construit la mijlocul anilor ‘80 cu minimum de investiții, infrastructura și materialul rulant erau sub orice critică.
Tramvaiele moderne nu troncăne și sunt atât de silențioase încât te pot lovi fiindcă nu le auzi. Dacă nu mă credeți, mergeți în Viena sau în orașul românesc Oradea. O linie de tramvai viabilă care prin unități de 5-6 vagoane ar prelua tot traficul de călători la orele de vârf ar fi pe actualele linii 5 combinat cu 17. La fel ar merge și actuala linie 8 (fostul 101) cu prelungire până în Stupini.
Un om care a făcut planuri și a dedicat subiectului sute de ore de muncă migăloasă pe subiect e Gabi Buhus. Un viitor primar cu intenții în direcția asta ar putea doar să-i preia planurile. Puneți problema costurilor? Da, costă sute de milioane de euro, dar avem fonduri europene fix pe Green Deal.
4. Benzi dedicate transportului în comun și intersecții cu semafoare inteligente. Una fără alta nu se poate!
Dacă dăm o spoială roșie și scriem BUS ONLY fără să montăm semafoare inteligente care la apropierea autobuzului/troleibuzului/tramvaiului de intersecție să-i dea verde, nu facem decât să aglomerăm traficul auto pe mai puține benzi, de ex. Lungă va avea de la două benzi pe sens doar una și iese haos. Da, intuiți corect, banda de autobuz dacă trece printr-o intersecție cu giratoriu, acel demers devine inutil, în giratoriu se aplică prioritate de stânga cu tot BUS ONLY-ul vieții. De aia multe giratorii trebuie să dispară, nu mai fac față noilor nevoi de trafic.
Ca banda de autobuz să fie respectată trebuie fie să fie delimitată de piloni și astfel dispar niște locuri de parcare (gen pe Lungă sau Calea București), fie poliția rutieră va face ceea ce nu poate acum, adică să amendeze pe toți cei care o încalcă. Astăzi nu amendează nici pe cei care parchează pe avarii în alveolele RATBV.
5. Cea mai dureroasă și impopulară măsură: SCUMPIREA DRASTICĂ A PARCĂRILOR. În primul rând și cât mai curând în centrul istoric. Dacă se poate de 10 ori cât este acum. Fiindcă niciun oraș nu și-a ras centrul istoric ca să facă parcări pentru toată lumea. Toți au restricționat la maximum accesul in centrul vechi. Asta e în corelație cu pct 1, parcările Park&Ride, deci nu mă luați cu “Brașovul e oraș turistic, trebuie să aibă unde veni omul cu mașina la hotel”. Nu, nu trebuie. La fel, nu trebuie să vină orice gură-cască la suc și la pizza cu mașina și să țipe că dă ture 30 minute și nu găsește parcare. Dacă are pct 2, adică transport în comun plus Uber și taxi, să apeleze la ele!
Și uite așa constatăm că dacă parcarea în centru ar fi 30-40 lei, nu ar mai fi nevoie de parcarea imensă de sub parc nemaivăzută niciunde pe Glob de 3.000 locuri care nu ar putea nici să evacueze CO2-ul indiferent de sistemul de aerisire. Cu taxa aia chiar și în parcările existente ar bate vântul.
La Oradea în timpul săptămânii au pus un tarif mai mic în prima oră, apoi un preț de 3-4 ori mai mare pentru cei care pierd timpul în centru.
Altă măsură complementară:
– mutarea Primăriei și a Prefecturii undeva gen Unirea Shopping Center pentru ca să scadă presiunea pe centrul istoric și cei care au nevoie să ajungă la instituții să nu mai vină în centru.
6. Crearea unei rețele de piste de biciclete care să lege cartierele intre ele și care sa devină o alternativa reala pentru automobilul personal sau transportul in comun, mai ales pe trasee mai scurte. Nu mă pricep eu la ele, dar pentru asta există un grup inimos de oameni care pot colabora cu municipalitatea, un reprezentant e Maxmilian Radu Munteanu și alții. Nu, nu ne vor transforma pe toți în bicicliști, dar in vreo două generații ne vom mai schimba și noi tabieturile.
7. Concomitent cu introducerea tramvaiului, a semaforizarii inteligente și a benzilor dedicate, se poate chiar renunța la unele benzi auto de pe bulevardele mari in favoarea trotuarelor mai generoase cu vegetație arborescentă, adică invers față de ce facem astăzi.
8. Mai multe străzi pietonale în centrul vechi. Fiindcă vorbim de centrul vechi, avem punctul nevralgic numit CARTIERUL SCHEI. Și aici trebuie introdus tramvaiul cu legături spre punctele importante din oraș și e imediat necesară oprirea dezvoltării imobiliare ca să nu mai înghesuim mai multă lume acolo, să nu mai punem presiune pe arterele Mureșenilor și Bălcescu. Deci terminați cu crime urbanistice gen American Dream și alte favele spre Poiană!
9. Resistematizarea cartierului Bartolomeu care e și strangulat de calea ferată și are și E-V niște străduțe întortocheate ca “pișatul boului”, unele adevărate ulițe de pe vremea imperiului sau din interbelic.
Un pod spre Hornbach din Institutului nu rezolva nimic. Trebuie o legătura din Institutului spre podul de la Independentei spre Tractorul pe care am mai expus-o aici și o ieșire de pe Spicului la terminalul RATBV de la Municipal. Plus un pasaj subteran dinspre De Mijloc-Buzești”.