Last Updated on aprilie 17, 2019
Primăria va aduce modificări substanțiale în peisajul din Răcădău. Pietonalul va deveni colorat, fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, vor fi plantați arbori cu talia mare.
Arhitectul Lucian Păltănea și peisagistul Christian Voinescu au vorbit despre proiectul care va schimba fața pietonalului și care a pornit exact de la nevoiele semnalate de cetățenii din Răcădău.
– „Mobilitate pe mai multe viteze“ – include nevoia de deplasare ale tuturor celor care vor tranzita acest spațiu, fie ca pietoni, fie cu bicicleta, pe role sau cu un cărucior de copii de exemplu, astfel încât fiecare categorie să poată utiliza spațiul având la dispoziție elemente specifice nevoii sale de mobilitate și fără a împiedica celelalte categorii. Acest concept a fost pus în practică prin construirea de rampe care respectă ultima legislație europeană în domeniu, trepte și taluzuri
-Elementul apă – fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini, astfel încât utilizatorii spațiului că poată interacționa direct cu apa și să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride.
Fântâna va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproxiamtiv 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită.
Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii și dimensiunile sale vor fi replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur și foarte rezistent în timp) și va fi mărginită de arbori
– Combaterea insulelor de căldură – prin mărirea suprafețelor verzi și plantarea de arbori cu talia mare (arborii vor avea aproximativ 4 metri încă de la plantare și vor avea deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reține praful și, desigur, vor avea și un rol estetic. Au fost aleși arbori adaptați la microclimatul urban și la zona de climă specifice Brașovului (arțar, jugastru, scoruș, magnolie, măr pădureț etc). Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantați 15 arbori, în două jardiniere cu suprafața de peste 200 mp fiecare și care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundația pietonalei și umplerea spațiului cu pământ. Zona de vegetație va fi completată cu arbuști floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire și vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupăr, jneapăn etc)
– creșterea vizibilității și atractivității zonei pentru utilizatori, în special pentru copii, și crearea unei identități vizuale ușor de observat de pe înălțimile din jur (Tâmpa și Dealul Melcilor).
Pardoseala va fi colorată și va avea anumite desene, iar pavajul va fi realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilitate și ușurință în drenarea apelor pluviale, ci va fi și un material potrivit pentru rotile, va amortiza șocurile și va reduce zgomotul.
În plus, lucrările vor cuprinde refacerea rețelelor de utilități publice (iluminat și drenaj/canalizare), sistemul de irigații va fi automatizat și vor fi instalate trei cișmele, câte una pentru fiecare „etaj“ al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wifi.
„Având în vedere solicitările domnilor consilieri locali, ne-am dorit să prezentăm în plenul consiliului acest proiect privind amenajarea pietonalului din Răcădău, pentru ca aceștia să își poată expirima punctul de vedere cu privire la modul în care vedem această reamanajare.
Este un proiect care a plecat de la nevoile cetățenilor din zonă, atât în ceea ce privește rolul pietonalului pentru viața socială a cartierului, cât și asupra modului în care ar trebui amenajat. El răspunde nevoilor tuturor categoriilor de cetățeni din zonă, de la copii și până la părinți și bunici, și care face parte din contractul de asistență al Primăriei Brașov cu Banca Mondială.
Vezi aici Video:
Azi am aprobat bugetul municipiului, unde sunt prevăzute fondurile necesare și sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să demarăm această investiție“, a declarat primarul George Scripcaru.