Last Updated on aprilie 8, 2019 Primăria Brașov anunță că în dimineața zilei de sâmbătă, 06 aprilie, după un transport fără probleme, femela de panda roșu primită de la Zoo Kolmarden (Suedia) a ajuns în noul ei amplasament de la Grădina Zoologică Brașov.
Urmează o perioadă de carantină și de adaptare, după care, în funcție de recomandările medicului veterinar, va putea fi văzută de către vizitatori.
Acest exemplar, unic în România, face parte din programul de reproducere și conservare coordonat la nivel european de EAZA (Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor), urmând ca în urma indicațiilor coordonatorului acestui program, să fie adus și un mascul, în vederea formării unei perechi reproducătoare.
Panda roșu (Ailurus fulgens) este un mamifer erbivor, puțin mai mare ca o pisică. Este înrudit cu ratonul și dihorul și este în prezent o specie clasificată ca amenințată cu dispariția de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), cu o populație numărând mai puțin de 10.000 de exemplare, informează agerpres.ro.
Deși se credea că este o rudă a ursului panda, prin analize moleculare s-a constatat că nu face parte din familia urșilor.
Animale, cu o înfățișare asemănătoare unui urs, de până la 66 de centimetri lungime, au o blană pufoasă, de culoare roșcată, cu pete albe pe marginile feței și deasupra ochilor. Sunt animale extrem de acrobatice, care petrec majoritatea timpului în copaci.
Ei își folosesc cozile lungi, de până la 50 de centimetri, pentru a se acoperi în timpul iernii, în scopul a-și asigura căldura. Panda roșu consumă în principal bambus, însă dieta sa include și fructe, rădăcini, ierburi și uneori pește, ouă, rozătoare mici și insecte.
Vezi aici Video cu panda roșu de la ZOO Brașov:
Aproape 50% din habitatul acestor animale se află în Himalaya de Est, însă tăierea copacilor și a bambusului a dus la scăderea populației de panda roșu într-o mare parte a arealului în care acesta poate fi întâlnit.