Brașov. Primăria va interzice ca autobuzele poluante să intre în oraș. Primul pas, autobuzele pentru navetiști. Dacă măsurătorile aerului vor fi tot rele Primăria va trece și la interzicerea autoturismelor personale poluante?

Last Updated on martie 28, 2019 Brașovul este unul dintre cele mai poluate orașe din România. Primăria încearcă tot felul de măsuri. A cumpărat 100 de autobuze noi turcești mai puțin poluante. Acum încearcă interzicerea intrării în oraș a autobuzelor poluante. Prima dată a celor care transportă navetiști. Rămâne de văzut dacă va impune măsuri restrictive și firmei Codreanu care deține autobuze foarte vechi. Dacă măsurătorile aerului vor fi tot rele Primăria va trece și la interzicerea autoturismelor personale poluante?

De la jumătatea acestui an, operatorii privați care îi transportă pe navetiști la făbricile din vecinătatea Brașovului nu vor mai putea circula după regulile ei, ci după cele stabilite prin regulamentul pentru transportul special pregătit de Primărie, anunță brasovmetropolitan.ro.

Brașov. Primăria va interzice ca autobuzele poluante să intre în oraș. Primul pas, autobuzele pentru navetiști. Dacă măsurătorile aerului vor fi tot rele Primăria va trece și la interzicerea autoturismelor personale poluante? 1

Primăria Brașov a lansat în dezbatere publică regulamentul privind efectuarea serviciilor regulate speciale de transport călători în interiorul municipiului, regulament care își propune să reglementeze cursele care transportă angajații societăților comerciale din Brașov sau zonele învecinate.

„Dorim să reglementăm acest transport, nu să-l împiedicăm, pentru că am observat o serie de probleme. Sunt multe autobuze, cu clase de poluare diferite, care opresc unde vor, îmbarcă și debarcă persoanele fără ca acestea să fie în siguranță, blochează traficul și parchează peste noapte în cartiere.

Oamenii trebuie să ajungă la muncă în condiții de siguranță și sunt necesare niște reguli, pe care le-am întocmit împreună cu transportatorii și cu firmele pentru care aceștia prestează servicii.

Proiectul de regulament este astăzi în dezbatere publică, toți cei interesați au mai bine de două săptămâni la dispoziție pentru a trimite observații și amendamente, și sperăm să fie aprobat în ședința de consiliu din luna mai“, a spus viceprimarul Laszlo Barabas.

Regulamentul prevede că autobuzele trebuie să oprească în alveolele RAT (și există și o taxă între 0,01 lei/oprire/stație și 1,5 lei/oprire/stație), instituie un orar de transport convenit cu RATBV, impune niște norme de poluare, interzice parcarea autobuzelor pe străzi, și mai ales cere operatorului să circule în baza unor avize de traseu care se eliberează anual. Nerespectarea regulilor atrage amenzi sau anularea avizelor de traseu.

Numai cu autobuze Euro VI din 2021: pentru anii 2019 – 2020 avizele de traseu se eliberază pentru autovehicule care sunt conforme cel puţin cu standardul de emisii Euro IV, cu excepţia autovehiculelor utilizate de către operatorul de transport rutier, în contractele valabil încheiate cu beneficiarul, înainte de intrarea în vigoare a regulamentului.

Din anul 2021, avizele de traseu se vor elibera numai pentru autovehicule care sunt conforme cel puţin cu standardul de emisii Euro VI. În regulament se mai arată că „începând cu anul 2020, operatorii de transport rutier trebuie să prevadă ca 30% din necesarul de achiziţii viitoare a mijloacelor de transport călători să fie acţionate prin motoare cu propulsie de tipul electrice, hybrid, hybrid plug-in, hydrogen (FCV), motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat, motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz”.

Previous Story

Brașov. Grădina Zoologică, prima din România care va avea un panda roşu. Este adus din Suedia

Next Story

Brașov. Aprobat. Park&Ride”. Parchezi gratuit mașina la intrare în oraș iar apoi călătorești cu autobuzele RATBV