Last Updated on februarie 11, 2019 Continuă dezbaterile pe Aeroport. Tudor Benga, deputat USR, îi răspunde europarlamentarului Siegfried Muresan de la PNL pe tema terminalului. Cum este mai bine, un aeroport funcțional cu un terminal mai mic ce poate fi extins în viitor sau un aeroport închis cu un proiect de terminal mare pentru care nu sunt bani?
Și autoritățile din Covasna se implică în proiectul Aeroportului. “Faptul că un aeroport aduce dezvoltare economică pe o rază de 60 kilometri se poate demonstra prin cifre, deci, şi judeţul Covasna este interesat direct de construirea acestuia. Noi trebuie să ne pregătim aici, în judeţul Covasna, pentru dezvoltarea asigurată de aeroport. În acelaşi timp, considerăm că este important să ne alăturăm judeţului Braşov şi să sprijinim construirea aeroportului, colegii noştri nu se lasă înfrânţi, în ciuda faptului că autorităţile centrale prin toate mijloacele încearcă să împiedice realizarea acestei investiţii”, susţine preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, porivit Administrație.ro.
Tudor Benga Deputat USR: „Mă bucur să constat că dezbaterea privind Aeroportul Brașov a intrat în atenția reprezentanților noștri la Bruxelles. Mai exact in atentia europarlamentarului Siegfried Muresan, unul dintre cei considerați a fi printre cei mai influenți și capabili membri români ai PE din actuala legislatură.
Și dat fiind că insist de ani de zile că discutăm insuficient pe acest subiect absolut vital pentru Brașov intervenția de săptămâna trecută a lui Siegfried pe subiect nu poate decât să mă bucure. Profit de ocazie atât pentru a lămuri câteva aspecte cât și pentru a-i adresa două rugăminți concrete în care aeroportul Brașov ar avea nevoie de sprijin la Bruxelles.
Așadar, dragă Siegfried, permite-mi să încep prin a spune că primele 4 puncte pe care le menționezi în postarea ta sunt corecte și ele fac parte în bună măsură și din pledoaria mea pro-aeroport. Mai mult, previziunile de trafic pe termen lung, atât la nivel european cât și la nivel național în RO, sunt parte din motivul pentru care am și insistat atât de mult ca noi la Brașov să revizuim studiul de trafic efectuat inițial la final de 2013. Nu stiu dacă Adrian Ioan Veştea ti-a spus însă am avut cu el fix această conversație în toamna lui 2017, detaliind punct cu punct curba potențială de trafic pentru un aeroport regional ca al nostru, și m-am bucurat ca la două luni după acea conversație să găsesc cifrele de trafic actualizate în studiul de fundamentare.
Pe de altă parte, cât privește punctele 5-8 din postarea ta am câteva comentarii de făcut. Este adevărat ca aeroportul Timișoara are nevoie de extindere și aceasta urmează să se întâmple exact cum s-a întâmplat și la București, Cluj și Iași: prin adăugarea unui nou corp de clădire și spargerea fluxurilor (fie intern/extern, fie plecari/sosiri între cele două terminale).
Este pasul firesc de scalare pe măsură ce crești, așa se va întâmpla și la Sibiu într-o zi. Cât privește ideea expusă de tine ca aeroporturile noi construite în Europa nu s-au dovedit niciodată prea mari aici trebuie să îți spun că te înșeli. Exista o lungă listă de aeroporturi fantomă în Uniunea Europeana, dimensionate mult peste potențialul lor de trafic, și acesta este parte din motivul pentru care aeroporturile noi, precum cel de la Brașov, nu sunt eligibile pentru accesarea de fonduri europene. Mai mult există și un raport al Curții Europene de Conturi fix pe acest subiect și îți atașez un articol în care găsești mai multe detalii. https://www.euractiv.com/…/eu-millions-wasted-on-white-ele…/
În fine, lăsând aceste tehnicalități la o parte, as vrea să clarificăm ultimele două puncte ridicate de tine pentru că aici am impresia că și obiecțiile mele au fost răstălmăcite. Comparația dintre județele Brașov și Sibiu e mai puțin relevantă, ambele aeroporturi au bazine de pasageri care trec de limitele județene și se suprapun într-o măsură, relativ mică. De asemenea, numărul de turiști e doar o parte din calculul de trafic, și cel de business și cel migratoriu fiind egal de importante. Cel mai important aspect însă e scalarea corect etapizata și aici intervine diferența dintre perspectivele noastre.
Eu am spus tot timpul că potențialul de trafic al Brașovului e mai mare ca al Sibiului. Dar ca să ajungem acolo trebuie mai întâi să avem aeroportul funcțional. Iar pentru asta trebuie să finalizam odată investiția și să dăm drumul la zboruri. Sunt tot mai multe semne că CJ Brașov nu are bani să îl finalizeze cu această variantă mare de terminal. M-as bucura ca Adrian Vestea să mă contrazică. Și dacă e așa, atunci nu cumva e mai înțelept să începi cu un terminal mai mic (dar perfect funcțional) cum e Sibiul și apoi să extinzi când potențialul îți este confirmat? Mai ales că studiul de fundamentare oferea și opțiunea aceasta, mai mică inițial și crescută treptat.
Mă opresc aici cu detaliile tehnice însă nu înainte de a te ruga ceva. Există două probleme presante la Bruxelles pentru aeroportul Brașov și mă gândesc că din postura ta de acolo ne poți ajuta. Unu la mâna e neclar dacă la Comisie a ajuns până acum vreo notificare privind eventualul ajutor de stat. Aeroportul Brașov trebuie sa prezinte un plan financiar care să detalieze eficiența investiției, eu nu am dubii despre viabilitatea lui, dar vreau sa ma asigur că nu ne prindem urechile în acest pas birocratic iar eu deocamdată nu l-am primit de la CJ Brașov. Doi la mână, tot de la Bruxelles, dar la Eurocontrol de data asta, așteptăm o soluție vis a vis de turnul de control. Ne poți spune dacă s-a ajuns la vreo concluzie pe subiect?
Închei aici și aștept cu interes răspunsul tău. Mă bucură interesul arătat pentru aeroportul Brașov și sper ca implicarea ta să ne ajute să îl finalizăm. Fiecare zi în care avioanele nu decolează de pe aeroportul Brașov e o zi pierdută pentru dezvoltarea comunității noastre”.