Brașov. Ce spune Inspectoratul Școlar despre scandalul de la  Colegiile Naţionale „Andrei Şaguna”, „Dr. Ioan Meşotă” şi „Grigore Moisil”.  Ariana Bucur:„Elevii aflaţi în situaţiile în care nu pot îndeplini criteriile de performanţă prevăzute în …”

Last Updated on februarie 4, 2019 Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Ministerul Educaţiei se contrazic în scandalul celor 3 Colegii care obligă elevii „necorespunzători” să se transfere la alte școli pentru a nu strica prestigiul unităților de învățământ. Este vorba de Colegiile Naţionale „Andrei Şaguna”, „Dr. Ioan Meşotă” şi „Grigore Moisil”.

Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, a afirmat că o astfel de cerinţă este „discriminatorie”. „Este o discriminare şi eu cred că nu putem să facem asemenea lucruri (…) Am vorbit cu inspectoarea generală şi m-am înţeles cu domnia sa că le recomandă să elimine din regulamentul de funcţionare al şcolii această prevedere conform căreia părintele semnează că îşi retrage copilul dacă nu ia 8”, a anunţat Ecaterina Andronescu, într-o declaraţie pentru Edupedu.ro, preluată de bzb.ro.

Brașov. Ce spune Inspectoratul Școlar despre scandalul de la  Colegiile Naţionale „Andrei Şaguna”, „Dr. Ioan Meşotă” şi „Grigore Moisil”.  Ariana Bucur:„Elevii aflaţi în situaţiile în care nu pot îndeplini criteriile de performanţă prevăzute în ...” 1

„Nu trebuia să intre aşa ceva într-un regulament, pentru că nu există o prevedere cu putere normativă mai mare care să prevadă acest lucru. Ca urmare, era ilegal, să spunem aşa”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Andronescu a precizat şi că „Am vorbit şi cu directorul de la unul dintre licee, de la Şaguna, şi mi-a promis şi domnia sa că rezolvă această problemă”.

Pe de altă parte, Ariana Bucur, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, spune că elevii pleacă din școală doar dacă vor.

„Elevii aflaţi în situaţiile în care nu pot îndeplini criteriile de performanţă prevăzute în Regulamentele interne sunt consiliaţi, pregătiţi pe parcursul vacanţei de vară, iar la începutul anului şcolar următor, au şansa unei reevaluări.

În condiţiile în care aceste rezultate se situează sub prevederile din Regulamentul intern, are loc o discuţie între conducerea şcolii, părinte şi profesorul consilier, pentru a evita eşecul şcolar, recomandându-se transferul la altă unitate şcolară.

Dacă părintele nu doreşte acest transfer, elevul îşi poate continua activitatea în aceeaşi unitate şcolară, fiind susţinut prin intensificarea pregătirii la disciplinele deficitare. Situaţiile de eşec sunt foarte rare”, a explicat Ariana Bucur.

Economistul Bogdan Glavan a scris pe Facebook despre acest caz: „Am citit acum despre cele trei licee din Brașov care au decis (prin înțelegere semnată în prealabil) să-i oblige pe elevii care nu obțin minim media 8 să părăsească liceul. Vreau să vă spun că nu cred că o să ne facem bine, cel puțin nu pe timpul vieții mele.
Iată două considerații scurte:

1. pe formă, contractul semnat de părinte (prin care acesta își asumă să retragă copilul în caz de non-performanță) și liceu este probabil ilegal, se va decide în final. Dar ilegal nu înseamnă injust, iar în țara asta sunt 16000 de legi neconstituționale potrivit unui fost judecător CCR, despre ce vorbim?

2. pe fond, ceea ce repugnă sau pute majorității publicului este ideea de autonomie școlară. Zice o asociație a elevilor că “„debarasarea” de elevii care nu reușesc să atingă o anumită performanță nu reprezintă, în fapt, decât perpetuarea mentalității elitismului în sistemul de învățământ, o mentalitate toxică”. Zici că s-au inspirat din Lenin. Asta e, mulți dintre semenii noștri încă nu disting între libertate și sclavie. Sau disting superficial.

Aparent, fiecare vrea să fie liber să se căsătorească cu cine vrea, să divorțeze când vrea. Fiecare vrea să profeseze ce vrea, să fie coafeză sau instructor de judo. Nimănui nu i-ar plăcea să-i spun eu în ce cartier să locuiască sau cu ce să se îmbrace. Oricine vrea să-și păstreze dreptul de a-i da afară din casă pe musafirii care nu mai vor să plece. Dar atunci profesorii de ce nu au și ei acest drept?
Școala, ca organizație, de ce nu are și ea dreptul, exact precum o asociație de elevi, să decidă pe cine să admită și pe cine să excludă? Asociațiile de elevi primesc cumva pensionari?

Realitatea nu e simplă. La noi profesorii sunt sclavi, elevii sunt sclavi, părinții sunt sclavi. E complicat de spus ce e just și ce e injust la Brașov, strict raportat la context. Dar tendința naturală a omului este să-și depășească condiția, să se lepede de lanțuri.

Acele licee de elită atrag tocmai pentru că sunt de elită, indiferent ce înseamnă asta. Părinții care își duc copiii acolo nu o fac doar fiindcă vor ca ei să ia Bac-ul, ci o fac fiindcă probabil vor să-i trimită afară din țară cu primul avion și vor ca ei să aibă șanse mai mari să prindă un loc la Google sau la Microsoft. Și nu toată lumea se califică, asta este, diviziunea muncii ne învață că noi toți vom avea de câștigat dacă îi lăsăm pe oameni liberă să progreseze și nu îi ținem pironiți.

Sunt milioane de părinți în țara asta. Vor ei oare să fie liberi să decidă cine să se ocupe de educația copilului lor? Vor ei să fie liberi să-și trimită copilul la cel mai potrivit dascăl/școală pentru a-i dezvolta abilitățile? Vor ei să fie stăpânii propriilor bani?

Vor ei să dea libertatea profesorilor să-și deschidă școli și să stabilească pe cine primesc ca ucenic? Vor ei eliberarea de sub jugul autorității politice, ca la Șincai, sau vor în continuare să le fie luați banii și să fie scuipați în freză de plagiatorii care veghează la propășirea sistemului socialist multilateral dezvoltat de educație în țara asta?

***
La FC Barcelona n-am văzut pe niciun fotbalist care nu prinde echipa văitându-se, făcând reclamație și plângând că el are dreptul să joace alături de Messi. Normal, e un club privat. În școlile de stat, iată însă că e posibil”.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Spitalul Sf. Constantin: „Am adunat cele mai haioase întrebări primite la Call Center în ultimul timp: Domnișoară, am memorie multă, dar niciodată nu știu unde o pun/Nu vă supărați, ce fac dacă nu știu CNP-ul, că nu e în țară?/ Nu vă supărați, la etajul II se ajunge pe la…”

Next Story

Brașov. Răspunsul Primăriei. Sebastian: „Cetățenii cartierului Tractorul, care au plătit bani grei pe apartamente, își rup mașinile prin gropi și trăiesc în praf și în noroi de cel puțin 5 ani, deși dezvoltatorii le-au promis încă de acum 5 ani că …”